Светът се прощава с Хелмут Кол в Страсбург

Снимка: Reuters

В сградата на Европейския парламент в Страсбург започна церемонията в памет на бившия германски канцлер Хелмут Кол, починал на 16 юни на 87-годишна възраст, предаде ТАСС.

Сред лидерите, които произнасят речи на церемонията днес, са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, бившият американски президент Бил Клинтън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. 

Русия е представена от премиер Дмитрий Медведев. Присъства и българският премиер Бойко Борисов. Поканени за церемонията са общо 1400 души, влизащи в състава на около 40 делегации от различни страни и международни организации. 

Церемонията ще продължи два часа. Ковчегът с тленните останки на Кол, покрит с европейското знаме, е поставен в пленарната зала на ЕП. Почетният караул в залата се дава от военните от специалния батальон за охрана на германския парламент и от военнослужещи от междудържавна военна структура на ЕС Еврокорпус. 

След края на церемонията ковчегът ще бъде откаран с хеликоптер до Лудвигсхафен в Германия, където Кол е роден и е живял през по-голямата част от живота си. Там европейското знаме върху ковчега ще бъде заменено с германско и тленните останки ще бъдат откарани с кораб по река Рейн до Шпайер, където ще има 90-минутна заупокойна литургия. Тя ще започне в 18 ч. местно време, предаде ДПА.

В 19,45 ч. ще има военна церемония пред катедралата, в която ще се състои месата. После Кол ще бъде погребан в града близо до църква, построена непосредствено след Втората световна война и смятана за символ на германо-френското помирение. Погребението се очаква да започне в 20,45 ч.

Литургията от катедралата в Шпайер ще бъде излъчена на живо по телевизията и ще се предава и на голям екран пред самия храм, където ще има място за 3000 души. 

Днес знамената в Германия са свалени наполовина в знак на траур. 

Заради церемонията в Страсбург мерките за сигурност в града са затегнати. Районът на ЕП е отцепен. Преустановено е движението по водещи пътища, в това число и пътя от града за летището. Преустановено за няколко часа е корабоплаването по Рейн. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK