Светът пред нов конфликт! Тръмп ще обяви Ерусалим за столица на Израел

Снимка: epicenter.bg

Oчаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви днес, че признава Ерусалим за столица на Израел, заявиха пожелали анонимност официални представители на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес, Франс прес и други световни агенции.

Президентът Тръмп освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Той няма да определя график за преместването, което вероятно ще отнеме „няколко години“, казаха източниците.

Очаква се Тръмп да обяви решението си в 13.00 ч. местно време (18.00 ч. по Гринуич).

Признаването на Ерусалим за столица на Израел ще е признаване на „историческата и съвременната действителност“, а не толкова политическо изявление, казаха източниците.

Те отбелязаха, че почти всички израелски правителствени ведомства и израелският парламент са в Ерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически отношения с Израел държави по традиция държат посолствата си.

Един такъв ход би променил датиращата от десетилетия позиция на САЩ по въпроса и може да разпали насилие в Близкия изток. Арабски и мюсюлмански страни предупредиха, че подобно решение може да провали крехките усилия за мир в Близкия изток.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е против каквито и да било едностранни действия към Ерусалим, които могат да подкопаят решението с две държави на израелско-палестинския конфликт.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк: „Ние винаги сме гледали на Ерусалим като на въпрос за окончателния статут, който трябва да бъде решен с преки преговори между двете страни въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност.“

Израел превзе Източен Ерусалим през Шестдневната война от юни 1967 г., а през юли 1980 г. обяви града за своя „вечна и неделима“ столица. Международната общност обаче не признава израелските претенции към Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава.

 

Палестинската автономна власт, която контролира Западния бряг на река Йордан, и ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, предупредиха Тръмп да не признава цял Ерусалим за столица на Израел и да не премества там американското посолство, съобщи Франс прес.

Това ще унищожи напълно шансовете за мир, подчерта в неделя Набил Шаас, съветник на палестинския президент Махмуд Абас.

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) каза, че ако Тръмп признае Ерусалим за столица на Израел, това ще представлява „откровена агресия“ срещу арабския и мюсюлманския свят, предаде Асошиейтед прес.

В случай че предприеме такъв ход, президентът на САЩ ще навреди на израелско-палестинския мирен процес и ще повиши напреженията в Близкия изток, предупреди саудитският посланик във Вашингтон принц Халид бин Салман, цитиран от Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също предупреди, че евентуално признаване на Ерусалим за столица на Израел от американската администрация може да доведе до скъсване на отношенията между Анкара и еврейската държава.

„Ще водим тази борба докрай и с решителност. Това може да стигне до скъсване на дипломатическите ни отношения с Израел“, заяви Ердоган, добавяйки, че статутът на Ерусалим е „червена линия за мюсюлманите“.

Промяна на „историческия“ статут на Ерусалим би предизвикала „голяма катастрофа“ и „би сложила край на мирния процес“, заяви на пресконференция вчера и турският правителствен говорител Бекир Боздаг.

Подобно решение на американската администрация „би открило пътя към нови стълкновения, към нови спорове, допълнителна нестабилност в района, към непредвидими събития“, каза той.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK