Светът посреща Нова година

Снимка: БГНЕС

Впечатляващ водопад от фойерверки с цветовете на дъгата, отбелязващ легализирането на еднополовите бракове в Австралия, бе финалът на пиротехническото шоу по повод настъпването на Новата година за 1,6 милиона души, събрали се на пристанището в Сидни, предаде ДПА.

Каскадата от фойерверки с цветовете на дъгата, падаща като водопад от моста "Харбър Бридж", бе кулминацията на 12-минутното шоу, което според организаторите е най-голямото правено досега в Сидни.

Осем тона фойерверки за 7 милиона австралийски долара (5,5 милиона щатски долара) са изстреляни около пристанището. Събитието бе предавано на живо по света, като с него се дава началото на празненствата за Нова година по света.

Макар празненствата в Сидни да привлякоха най-голямо внимание, Австралия не посрещна първа Новата година.

Преди Сидни новозеландците са насладиха на петминутна заря от прочутата кула Скай Тауър в Окланд, като най-високият фойерверк се очакваше да достигне 280 метра в небето.

Първите празненства обаче започнаха в тихоокеанските островни държави Самоа, Тонга и Кирибати.

След Австралия и Нова Зеландия Нова година посрещат жителите на Азия. В Хонконг това стана с впечатляващ 10-минутен спектакъл, започнал още преди полунощ с изстрелването на "падащи звезди" от небостъргачите, извисяващи се над пристанище Виктория харбър, предаде Франс прес.

В руския град Владивосток посрещнаха новата година с празничен концерт, народни тържества и пързаляне с кънки на ледена пързалка на централния площад. В полунощ небето над града се озари от фойерверки, посочва ТАСС.

В индонезийската столица Джакарта близо 450 двойки се венчаха на колективна церемония, организирана от правителството, а Дубай замени традиционните фойерверки с лазерен спектакъл над Бурдж Халифа - най-високият небостъргач в света (828 метра). /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK