Световноизвестен турски професор консултира безплатно пациенти с ендокринни тумори в Банско

Снимка: Община Банско

Турският ендокринен хирург проф. Кумхур Аричи ще консултира днес онкологично болни с рак на щитовидната жлеза в Медицински център „Свето Благовещение” в Банско. Прегледите ще се извършват съвместно с проф. Румен Пандев. Инициативата е организирана от Турско-българския клуб по ендокринна хирургия и Община Банско.

Проф, Аричи е голям почитател на Банско и Пирин. Посещава неколкократно България, като през февруари 2015 г. в Университетска болница „Лозенец” в София заедно с проф. Пандев извършва сложна 8-часова операция на 23-годишна българка с карцином на щитовидната жлеза.

Благотворителната кауза на проф. Пандев е подкрепена от редица известни турски лекари - проф. Макай (Измир), проф. Аричи (Анталия), проф. Голуоглу (Истанбул), проф. Сезер (Одрин).

Безплатни международни пациентски консултации се провеждат за пети път в курортния град. Инициативата е от 2008 година, когато в Банско пристигна австрийският проф. Кристиян Шойба и съвместно с проф. Пандев организира първата подобна проява.

„Целта е да се използва капацитетът на доказани специалисти, които по един или друг повод посещават страната, за да се обсъдят проблемни пациенти, при които има неясноти около по-нататъшното поведение или при които е наложително последващо лечение в чужбина. За онкологичния пациент е много важно да знае дали е правилно лечението му, какви са перспективите му, има ли нещо по-добро и по-ново в други страни. Болните, определени в списъка, са от областите София, Пловдив и Благоевград. За повечето български пациенти една консултации в чужбина финансово и организационно е трудна и често немислима. Ако ние, лекарите от България и Турция, успеем да помогнем дори на един от тях, то усилията си заслужават", коментира проф. Пандев по повод предстоящите прегледи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK