Денят на българския спорт в Банско премина в игри и забавление

Снимки: Община Банско

Откриха и нова спортна зала

По случай Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта - 17 май, Община Банско организира спортен празник под наслов „Спортувай с мен“. В проявите на градския стадион „Свети Петър“ в подкрепа на спорта за всички участваха спортистите, с които Банско се гордее - Ирина Никулчина – олимпийски шампион по биатлон, Катрин Гемкова – европейски и световен шампион по таекуон-до, Никола Калистрин – многократен шампион от държавни първенства по ски алпинизъм, Лиляна Питова – шампион в Държавно първенство по алпийски ски, Станислав Дарелов – шампион по таекуон-до, голямата надежда в биатлона Благовест Стоянов и шампионите от игрите на Спешъл Олимпикс – Генади Стоицов, Иван Везьов, Валентина Черкезова и Михаил Якимов. Редом с хората в неравностойно положение в мини кроса и тениса на маса участваха кметът на община Банско Иван Кадев и заместникът му Костадин Атанасов, председателят на Общинския съвет Димитър Русков, председателят на Комисията за младежта и спорта в ОбС Александър Весков, представителят на Мото Дружина Банско Георги Йопев, общински служители и граждани от Банско.

В приветствието си кметът Иван Кадев припомни историческите факти за началото на физическото възпитание в България, поставено през 1894 г. „Въпреки че до 1912 година е извън пределите на България, възрожденско и просвете́но Банско не остава встрани от европейските тенденции. Още в началото на 20 век в нашия град са основани въздържателно и туристическо дружества, които организират походи в планината. Впечатляващи са организираните преди столетие от учителя Ангел Балев гимнастически чествания на празника на равноапостоли Св. св. Кирил и Методий, в които вземат участие всички ученици в Банско – момичета и момчета от всички отделения и класове.

В днешно време, ние имаме всички основания да сме горди наследници на този възрожденски дух и ентусиазъм. През цялата нова история на Банско, с отдаденост и чувство на дълг и отговорност, учители, спортни деятели, общественици и общински ръководства са работили за развитието на спорта.

Затова, сега можем да се похвалим с добра материална база за физическо възпитание в училищата, спортни площадки за обществено ползване, стадиони. Община Банско подпомага финансово и материално спортни клубове, които развиват дейност в гр.Банско и гр. Добринище. В тях членуват над 700 деца и повече от 900 възрастни. Дейността на клубовете е насочена приоритетно към развитието на детско-юношеския спорт и за постигане на високи спортни резултати, а основната ни цел е масовизиране на детско-юношеския спорт сред подрастващите и спорта за всички. Постигнатите спортни резултати и доброто представяне на нашите спортисти в държавни и международни първенства и турнири са добър атестат за работата на спортните клубове.

И когато казвам спорт за всички, искам да отбележа не само вниманието на ръководството към хората в неравностойно положение в общината, но и отношението на спортните клубове и активно занимаващите се със спорт към съгражданите ни с увреждания. Това е спортсменството, това е достойното гражданско поведение, това е духът на Банско“.

В рамките на спортния празник бяха направени демонстрации на спортните клубове по таекуон-до „Хоук – Банско“, Клуба по кик бокс към СУ“Неофит Рилски“, Клуб по биатлон „Банско 2019“, Клуб по канадска борба „Армспорт“ и ДЮШ на Футболен клуб Банско.

В игрите по секции взеха участие скиори и биатлонисти от местните клубове и учениците от НУ“Св.Паисий Хилендарски“, СУ“Неофит Рилски“ и ПГЕЕ.

В наситения с разнообразни прояви Ден на спорта в Банско беше дадено ново начало на работата на един от клубовете, донесли много награди и отличия за състезателите в силовия спорт канадска борба. С водосвет в присъствието на кмета Иван Кадев, заместника му Костадин Атанасов и председателя на ОбС Димитър Русков, беше открита новата зала на Армспорт клуб Банско. В нея ще се подготвят 30 младежи на възраст над 13 години, с което канадската борба в Банско отново ще стане масов спорт.

Ръководителите на клуба, многократните шампиони Вероника Бонкова и Димитър Юлев не крият амбициите си да изведат Армспорт клуб Банско отново на челни позиции, както преди 20 години, когато банскалии печелеха всички призови места на състезанията, в които участваха. Краткосрочната им цел е да спечелят отборното класиране при юношите на Държавното първенство по канадска борба следващата година. Загряването вече е започнало с достойното представяне на борците от Банско на юбилейното 25 Държавно първенство преди дни. В него участва и председателят на клуба Димитър Юлев в качеството му на съдия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK