Лекар от Банско: Д-р Мутафчийски, как ще скриеш починал пациент?!

Снимка: Д-р Кушлев и д-р Дозманчина

Лекарите от Банско изследвали 21 пациенти, а не 50

Общопрактикуващи лекари от Банско се обединиха и заявиха твърда позиция, че не са укривали пациенти със симптоми на коронавирус. Нещо повече – броят на потенциално заразените лица, който заяви д-р Мутафчийски, бе двукратно снижен по думи на джипитата от курортния град.

Тази сутрин пред сградата на поликлиниката – единственият медицински център в многохилядния град, позиции по повод изявлението на генерала направиха д-р Христина Рускова и д-р Георги Русков, д-р Нели Дузманчина, д-р Георги Кушлев, д-р Диана Кадева.

Според лекарите от началото на епидемията, те са поставени пред предизвикателството да работят само със слушалка и апарат за кръвно налагане, защото възможност за лабораторно изследване и рентгенови снимки има само в най-близката окръжна болница в Разлог, който град бе недостъпен за банскалии през 14-дневната карантина.

Смятам, че обвинението, хвърлено ни от Националния щаб, е напълно безпочвено, просто недоумваме откъде е дошла тази информация, че ние укриваме пациенти. За нас това е напълно необяснимо. Съдействали сме по всички възможни начини. Работили сме в условия, в който са работили всички колеги в страната съобразно указанията, дадени ни от всички институции. Не смятам, че сме допуснали грешка в действията си, каза д-р Дозманчина, която обясни, че списъкът, изготвен от лекарите в Банско, след направено изследване на всеки един от пациентите, е с общ брой 21.

Аз заставам зад думите на д-р Дузманчина и всички колеги. Това са 21 пациенти. Списъкът за тях е изготвен лично от нас. Ние нямаме интерес да крием някакви съмнителни случаи още повече, че ние сме работили и продължаваме да го правим по методичните указания, според които леките и среднотежките случаи особено при млади хора, се лекуват в домашна обстановка и не се налагат лабораторни изследвания, каза д-р Кушлев.

А възможно ли е лекар да укрие пациент – независимо от заболяването му, отговорът на д-р Кушлев бе: Това противоречи на нашата лекарска етика и морал!

Според лекарите се отчита ръст на острите респираторни заболявания, предизвикани от върлуващия грип от тип Б. Затова грипоподобните симптоми не винаги са повод за съмнения за коронавирус.

Между 15-20 души преминават дневно през кабинетите на д-р Кушлев, въпреки че пациентите са редуцирани заради указанията да няма струпване пред чакалните. Ние продължаваме пациентите в кабинетите си, а не по телефона, каза Кушев.

Относно кой е лекуван и как, лекарите уточниха още, че ако преди е имало пациенти с кашлица и болки в гърлото, те стандартно са лекувани със стандартни средства, а сега буквално са преглеждани през лупа.

„Така, че няма как да изпуснем или пренебрегнем някого. Друг е въпросът, че дори да е имало пациенти в миналото със грипоподобни симптоми и са „минали“ с парацетамол и чай, сега ги гледаме като на микроскоп, слушаме ги по половин час и т.н. Вниманието ни е толкова изострено, че буквално никой не може да пропуснем!“

Информацията, че са изследвани 21 проби е дадена от РЗИ-Благоевград, уточниха лекарите. А откъде проф. Мутафчийски има информация за 50 потенциално заразени лица – не е ясно, поне не бе официално изявено, а подозрения и причини за действията на „някой“ има.

До вчера следобед от РЗИ обяснили, че именно тези 21 проби все още не са започнали да се обработват, въпреки заявката на генерала на вчерашния брифинг в 8 ч. бе, че до края на деня ще бъдат готови резултатите.

Ние нямаме резултат дали нашите пациенти са с положителен или отрицателен за вируса резултат.

Стана ясно още, че един от пациентите, който бил лекуван от д-р Кушлев, и починал в МБАЛ-Благоевград, е отказал да пие лекарствата, предписани му от лекаря.

Защо обаче има разлика в цифрите между 21 и 50 проби?

Това буди недоумение в нас, по какви неведоми пътища генерал Мутафчийски е изследвал зад гърба ни още 29 пациенти, каза д-р Кушлев.

Д-р Русков зададе директен въпрос към Венцислав Мутафчийски: Имам питане към д-р Мутафчийски, тъй като генерал е звание, а професор е академична титла: Д-р Мутафчийски, вие сте хирург, оперирате някого и той за съжаление понякога се влошава, а понякога се случи и да почине човек, как ще го скриеш? Задавам прост въпрос и искам ясен отговор!

Боя се, че може би трябва да се намери спешно група пациенти, които да оправдаят блокадата на Банско, категоричен бе д-р Русков на въпрос от възникналата разлика в бройката.

Аз не разбрах откъде дойде цифрата 50, каза д-р Рускова, която обясни, че потокът от пациенти не се е увеличил, а леко намалял, защото хората предпочитат да звънят по телефона поради страха и паника, която се всява.

Мисля, че цифрата, която спомена д-р Мутафчийски, не идва въобще от пробите, взети в Банско, каза Рускова.

Тя е имала пациент, за когото е имало съмнение, че е заразен с коронавирус, взета му е проба, която била ясна след 4 дни, а не 24 часа. Виктор Пиришанчин е хоспитализиран, очаква се скорошно изписване, той е в добро състояние.

Комуникираме с всички наши пациенти – чрез всички възможни мобилни и виртуални връзки, целодневно и целонощно. Ние винаги сме с тях!, бе категоричната позиция на д-р Рускова.

Час по-късно лекарите от Банско получиха отговор от проф. Мутафчийски, даден на редовната му пресконференция, който бе:

Кой ги е обвинил? Вие ли – обърна се генерала към журналистите, и продължи:

Информацията беше, че имаме данни, че има хора със симптоматика, които не са подадени към нас. Процедурата, която е препоръчана и подписана със заповед от министъра на здравеопазването, че всеки с двустранна пневмония или друга симптоматика трябва, да бъде изпратен за изследвания. Свързаните с Банско лица са от Ловеч, Карнобат и други градове. За две седмици има само група бременни, дадени за изследване и нищо повече. Това казах аз, не съм обвинил никого. Ако не са имали такива болни или за подадени в лаборатория, тогава ок.

В ренгненологичния кабинет на разложката болница много лесно може да се провери всичко.

ИНФОМРЕЖА се свърза с директора на МБАЛ-Разлог, който заяви, че има  пациенти с двустранна пневмония, на които са направени ПСР-тестове и се очакват резултатите им. Съобщено бе и за двама пациенти – единият с положителна проба за вируса – на около 50 години, сезонен работник в Банско от Плевен, който вече е изписан, и друг пациент – на който в е взета само проба с бърз тест.

Вчера от Общинския щаб в Банско показаха солидарност с лекарите в града:

Благодарим на всички общопрактикуващи лекари на територията на община Банско за техния висок професионализъм, всеотдайна работа и грижа за здравето на нашите съграждани и на всички, озовали се в нужда.

От началото на извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г., нашите лекари работят денонощно, неуморно и самоотвержено в условия на изключително голямо напрежение, натоварване и риск. Тяхната работа е в пълен синхрон с Общинския кризисен щаб. Пожелаваме им да бъдат здрави, за да могат да се грижат за здравето на всички ни!

Днес бе обявено още, че с положителна проба за вируса са 27-годишна жена и 75-годишна жена от Банско.

 

 

Снимка: Д-р Рускова

КОМЕНТАРИ

Хахо11:34 - 03.04.2020
Тоя казал това ,оня друго....май всичко е куче влачи рейс......всичко друго но не и конкретика-ала бала.....
Жоро11:32 - 03.04.2020
Така и не се разбра-има ли заразени в Банско или не,и ако има колко са?
Десислава23:02 - 02.04.2020
Адмирации за лекарите от Банско. И преди ситацита в която е страната ни, те винаги са показвали професионализъм и човечност. АДМИРАЦИИ.
Ангелина Тилева14:58 - 02.04.2020
БЛАГОДАРНОСТИ НА МЕДИЦИНСКИЯТ ПЕРСОНАЛ В БАНСКО

FACEBOOK