Свещеници от Неврокопската епархия: Натанаил е мъртъв за нас

снимка: infomreja.bg, архив

В специална декларация, разпространена чрез медиите, свещеници от Неврокопската епархия поискаха висшите духовници, членове на ръководството на Българската православна църква, за които бе оповестено, че са били сътрудници на Държавна сигурност, да се оттеглят от постовете си доброволно, както доброволно са работили за комунистическата държава, пише glasove.com. В числото на осветените като сътрудници на ДС се оказа и Неврокопският митрополит Натанаил.

В декларацията на свещениците от Неврокопската митрополия, сред които и двама духовници от Сандански - Владко Тасков и Николай Ризов, се казва: "Нашият владика Натанаил е мъртъв. Той не е жив за нас от 17 януари (тогава бе огласено досието му – бел. ред.). Всички доносници за нас са духовно мъртви хора".

"Хората с досиета, ако и облечени в расо, трябва да напуснат. Потвърди се вечната истина, че никой не може да се бори срещу нашия Бог и да остане неразкрит. Считаме, че поради това предателство стотици хиляди чада не можаха да видят пътя към Бога. Всеки, който защитава хората с досиета, е помагач на дявола", се казва още в декларацията.

Свещениците от разложката духовна околия обаче застанаха зад митрополит Натанаил. "Познаваме владиката като човек и като радетел на църквата и го подкрепяме. Всичко, което е вършил, го е правил от любов към родината и църквата", заяви пред ИНФОМРЕЖА отец Янко Русков от разложкото село Баня, който обяви, че е изненадан от изявлението на санданските свещеници Владко Тасков и Николай Ризов.

Телефонът на владиката днес даваше свободен сигнал, но той не приемаше обаждания.

Преди месец Неврокопският митрополит Натанаил се противопостави на отварянето на досиетата на висшия клир на БПЦ с аргумента, че по конституция религиозните институции са отделени от държавата. Тогава Натанаил писа: "Още през 1992 година Конституционният съд е казал, че е недопустима държавна намеса във вътрешно-организационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление”. След което владиката поиска юридическо становище може ли Църквата да се подчинява на светските закони, защото без него "ние за пореден път взехме решение, без да обследваме и анализираме задълбочено въпросите, за което след това ще берем горчивите плодове".

Накрая дядо Натанаил обяви, че отварянето на досиетата на висшите духовници "ще задоволи медийната жажда за сензации за няколко дни, но ще смути душите на много православни християни и ще срине единствената надежда и опора на народа в Църквата".

След писмото на Натанаил Синодът се обърна и промени решението си, като отказа да сътрудничи на комисията по досиетата. Както стана ясно от проверката – 11 от 15-те членове на Светия синод са били сътрудници на ДС, сред които и най-яростно противопоставящият се на отварянето на досиетата – митрополит Натанаил. /glasove.com/

 

КОМЕНТАРИ

pop krastio15:16 - 28.01.2012
Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зарно в две затворени кутии при всяка своя изневяра. След 50 години отворили кутиите - в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата - нула. На въпроса на дядото - вярно ли е, че не е изневерявала бабата отговорила: - Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . . Затова аз питам: - От каде вземаха старата хартия за претопяване заводите за тоалетна хартия от 1989 г., та чак до сега - ами как от къде - от досието на МАКСИМ . . .
Стоян Илиев20:16 - 21.01.2012
И все пак вярващите си са вярващи, с тази политика, както сме си духовно неграмотни, се цели да доотъпчат и така мизирстващият народ. Димитър е прав, но все пак медиите искат колкото се може повече време да могат да пишат и говорят по темата за пари разбира се, а върховните пешки не излязат с бързо решение за "въпросните" и не приключи темата в подкрепа на народа и възгледите на вярващите. Елате да видите една малка страна като Кипър, как е възпитан народа от малък, няма тинейджър който да го е срам ( а и дори да чувства нещо подобно), винаги са на църква, прекръстват се докато минават около църква ( катастрофа ще направят в колата си даже, но се кръстят), неделите пак там, църкви- всяка година се издигат по 10 нови храма, изцяло от бетон, със стенописи, без да пестят пари хората- Но тези хора не искат да са мултимилионери, дават си половината земя на църквата, всеки човек е спонсор и много такива още примери.Разбира се нивото им на възнаграждение е различно, но ....ние искаме по единно да сме богати. Не казвам за себе си че съм толкова набожен,напротив, затова говоря общо за народа ни, аз също съм в църква на 2-3 големи празника, но пак казвам при нас няма диалог. Вижте статистиките на световните сили, вижте след 50 години какъв ще е процентно съотношение християни - мюсюлмани -( да не забравяме чергарите). Някой от вас да се замисли да излезе сам и да съобщи на висок глас, че иска да направи семейство с 3 деца, но иска сигурност от държавата да не мизерства. Пак онези малките (Кипърци )имат закон с който се подпомагат с какво ли не семейства с такава мащабност - над 3 деца, просто с каквото се сети човек им е помогнато. Ееее..... кой ли ме чу. У нас важно е да е наполовина билетчето в транспорта на бедния народен представител, някой обаче да се е опълчил на такъв пример???? ....лека Ви, продължавайте да мислете и утре за заема си, той е най - важен, знам!
Димитър06:13 - 21.01.2012
Защо не се огласиха досиетата на 11 ноември 1989 г.? Досега мина предостатъчно време, за да се манипулират - преработят, допълнят или унищожат. Не трябва да се вярва на досиетата сега! Защо толкова години само се пускат слухове, а не се отвориха архивите? Не се отнася само за Натанаил, а за всички. Едно време, в първите дни след 9 септември 1944 г. първата работа на Тодор Живков е била да отстрани от полицейските архиви всички документи, уличаващи го като агент на Гешев.
до иван17:48 - 20.01.2012
Какво ще рече една глава над вас , значи сте били лилипути а той великан във вашите очии

FACEBOOK