Свалиха съветника Кожухаров от председателския пост в НТС

Венцеслав Кожухаров, снимка: infomreja.bg

Свалиха червения съветник Венцеслав Кожухаров от председателския пост в ТО на Научно-техническия съюз в Благоевград, съобщи Дарик. Детронирането му стана по време на проведено днес Общо събрание на организацията.

Кожухаров дойде за събранието, изнесено в благоевградски хотел, с 35-ма членове на НТС. При проверка се оказа, че 20 от тях нямат представителство в съюзната организация. В знак на протест Кожухаров напусна форума и не участва в дебатите и гласуването.

В подкрепа на Венцеслав Кожухаров беше колегата му в благоевградския Общински съвет Орлин Тимев, който е един от наемателите в сградата на НТС и е шеф на известна застрахователна компания в региона. Преди повече от три години Тимев и Кожухаров бяха осветени от Комисията по досиетата като агенти на бившата Държавна сигурност, съответно с псевдонимите - Боев и Натев.

Занапред ТО на НТС в Благоевград ще се ръководи от Управителен съвет. В управляващия орган влязоха Владимир Велчев - бивш шеф в мини "Пирин", Диньо Динев - адвокат, обслужващ интересите на туристическата фирма на ексфутболния бос Методи Калъмбов, Маряна Митова - педагог, Марин Джалев-строителен предприемач и общинският съветник Райка Чингова, която е снаха на бившия шеф на НТС Стефан Чингов.

Веднага след събранието се заговори, че председател на организацията ще бъде Владимир Велчев. Той обаче ще бъде утвърден от членовете на Управителния съвет, след вписване на промените от събранието в съдебните регистри. Новото ръководство ще изиска пълен одит на ТО на НТС - Благоевград, тъй като има данни за извършени закононарушения през годините.

Досегашният главен секретар Светослав Чингов - син на експредседателя Стефан Чингов, подаде сам оставка и бе освободен от поста. Събранието на НТС бе свикано преди две седмици, но не по уставния ред, а с определение на Окръжния съд в Благоевград.

Делегатите - около 100 по списък, гласуваха и за нов Устав на ТО на НТС. С нови правила ще се стопанисва сградният фонд на организацията. При евентуален фалит или ликвидация на сдружението, имуществото ще остане в полза на Община Благоевград, а не както досега - придобиване по право от Федерацията на Научно-техническите съюзи в България.

Междувременно прокуратурата разследва сигнали за груби злоупотреби с власт и самоуправство. Една от жалбите е депозирана от главния секретар Светослав Чингов. Той твърди, че Кожухаров лично е разбил вратата на неговия кабинет в НТС, задигнал е документи, печат на организацията и 500 лева лични пари. Венцеслав Кожухаров също желае прокуратурата да повдигне обвинение срещу Светослав Чингов и хора от обкръжението му.

Бившият вече председател Кожухаров изказа преди дни мнение пред Дарик, че се готви тайна приватизация на сградата на НТС, намираща се в идеалния център на Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Д-р Зо21:50 - 31.07.2011
Към 19 часа Кожухаров, свален от поста дойде в Спешно отделение за лекарска помощ. Дано не получи инфаркт завалията...
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK