Сушата сред основните проблеми за зърнопроизводителите в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Сушата е сред основните проблеми за зърнопроизводителите в Кюстендилско. Липсата на дъждове през последните два месеца в региона, може да провалят реколтата от зърно за следващата година, обяви пред репортер на ИНФОМРЕЖА, зърнопроизводителят Георги Кръпчански.

Младият мъж се занимава от 15 години със земеделие и казва, че подобно засушаване през есента до този момент не е имало.

Най-сериозен е проблемът при рапицата, която е изключително претенциозна като култура.

„За рапица можем да кажем, че щетите ще са на около 90%. След дъждовното лято никой не очакваше да дойде и суха есен. Рапицата е много претенциозна култура, сее се много плитко, като посевната норма е много ниска – около 200-300 грама на декар. Липсата на влага при тях обаче не позволява те да покълнат и загиват. Ако случайно нещо остане за следващата година, то ще бъде с изключително ниско качество“, коментира още Кръпчански.

През настоящата есен той е засял около 6 000 декара пшеница и около 600 декара ечемик в района на Бобов дол.

По думите на зърнопроизводителят, положението при посевите с пшеница и ечемик не е по-различно.

„Това дали някой е сял в нормалните срокове - от 20. септември до 20. октомври, или към днешна дата, няма никакво значение заради сушата. Ако в рамките на две седмици не завали, просто няма да жънем пшеница и ечемик“, споделя притесненията си земеделският производител.

По негови думи продължителното засушаване ще се отрази на всички зърнопроизводители в страната.

„Хубавия и ранния посев, който е влязъл в зимния сезон гарантира едни по-добри добиви. В крайна сметка обаче няма как да се борим с природа“, обяснява още Георги Кръпчански.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK