Дъждовете съсипаха реколтата от грозде в Бобошево, очакват едва тон добив от декар

През изминалата година гроздето на пазара в Кюстендил се предлагаше по 1-1.30 лв. за кг, снимка: Infomreja.bg

Дъждовете съсипаха голяма част от лозята в региона, оплакват се земеделски производители. Очакванията са тази година добивът от един декар да бъде едва 1 тон.

Това обяви пред ИНФОМРЕЖА, Асен Волев от Бобошево.

Той отглежда около 4 декара лозя, които използва за лични нужди. Мъжът е известен като един от най-добрите винопроизводители в района. Почти всяка година Волев участва и в станалия традиционен празник на виното в Бобошево, който се провежда в продължение на няколко десетилетия.

„Какво да ви кажа, определено очаквам по-слаба реколта. Най-много да мога да набера 1 тон от декар. Това на фона на изминалите години е доста по-малко. Аз отглеждам лозята си с много любов, но ето – с природа човек не може да се бори. До тук съм направил над 7 пръскания на лозниците. Всичко е свързано с не малко разходи, а за възвращаемост да не говорим“, обяснява Волев, който е и бивш кмет на Бобошево.

Подобно е положението и с останалите лозари в региона. Освен дъждовете основен проблем за тях са и косовете, които на цели ята нападат продукцията.

„Какво ли не сме правили. Слагали сме плашила и нищо не помага. Последно реших да си закупя пиратки и с тях да плаша птиците. Иначе съвсем нищо няма да остане“, твърди и друг овощар от района на кюстендилското село Брестница.

Очакванията на местните земеделски производители са беритбата на гроздето да започне в края на месец септември. Продажната му цена обаче ще бъде със сигурност по-висока от м.г.

През изминалата година 1 кг грозде от винените сортове на пазара в Кюстендил се продаваше по 1-1.30 лв. за кг.

 

Дъждовете съсипаха лозята в Кюстендилско, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK