КЗП бори двойния стандарт на храните по проект за 180 000 евро

Снимка: КЗП

Комисията за защита на потребителите работи по проект за противодействие на двойния стандарт при продуктите, чиято цел ще бъде да подпомогне максимално процеса на бързото приемане, включително и в националните законодателства, на новите постановки, според които разминаванията в съдържанието ще се разглеждат като нелоялна практика и ще бъдат санкционирани.

Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в рубриката „Чети етикета” по bTV.   

Маргаритов обясни, че съгласно действащото до момента законодателство разминаването в качествата на продуктите, които се предлагат под една и съща търговска марка и с идентично външно оформление в различните държави в Европейския съюз, е допустимо. „Но именно това е проблемът на двойния стандарт”, коментира той. „Идеята, както сега се възприема в директивата за нелоялните търговски практики, е когато производителят счита, че има някаква причина това да се случва – например, защото вкусовите предпочитания в една държава са по-различни от тези в друга, да регистрира отделна търговска марка и да е ясно, че това е продукт с по-различни качества”, добави председателят.  

В рамките на развивания от КЗП проект ще бъдат изследвани по най-малко три вида от предварително набелязани пет примерни групи храни. Това са макаронени изделия, млечни продукти и сладкиши, зеленчуци и ориз, зехтин и подправки, консерви, както и вино, бира и спиртни напитки. Продуктите ще бъдат закупени както от близки до икономиката на България държави, така и от такива с по-развити пазари (Гърция, Испания, Германия и др.)

„Досега във фокуса попадаха храните, но ние предложихме да бъдат добавени и спиртните напитки. По този начин разширяваме принципното схващане за това, че трябва да се включват и други продуктови групи стоки, защото там също може да се окаже, че има такъв проблем”, посочи Маргаритов. Той добави, че целта е „да се идентифицират мащабите на „бедствието”, за да можем да подпомогнем и Европейската комисия, но и националните законодателни органи не само в България, а и в другите държави-членки”.

Проектът се съфинансира директно от ЕК и е на обща стойност около 180 000 евро. Периодът на изпълнение е 18 месеца. „Той е доста добър, най-напред, защото първите резултати ще могат да подпомогнат текущия в момента процес по възприемане в законодателството на тези постановки за двойния стандарт и за неговото санкциониране. Второ, това ще бъде по-нататък една много добра основа за контролните и правоприлагащи органи да ползват тези резултати и методиките, които ще бъдат разработени, за да могат по-лесно да хващат нови опити за подобни неща”, обясни председателят на КЗП.

В края на разговора Маргаритов изрази мнение, че неправителственият сектор би могъл да инициира маркетингови анализи, които да установят как и защо се ценообразува по определен начин и понякога се стига до съществени разлики в цените на едни и същи продукти в различните държави. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK