„Супер Луна” тази нощ

снимка: infomreja.bg, архив

„Супер Луна” ще може да се наблюдава в нощта на неделя срещу понеделник. Това става, когато Луната е най-близо по орбитата си около Земята.

„На 10 август ще имаме „Супер Луна”, но тя ще бъде по-малка от тази на 12 юли. Визуално няма как да направим съществена разлика”, обясни пред Агенция „Фокус” Никола Петров, астроном от Националната астрономическа обсерватория на Рожен.

Той добави,че на 12 юли Луната е била в своята фаза на пълнолуние и се е намирала на около 361 хил. километра от Земята, а на 10 август се отчита с около 5 хил. км по-малко.

Това не може да се забележи с човешко око, а само чрез фотоапарати и снимки, като сравним двете компютърни изображения.

Луната обикаля около Земята по елипса, както всяко едно небесно тяло обикаля около някое друго такова. Както Земята обикаля в елипса около Слънцето , така и Луната обикаля около Земята.

Тогава, когато съответно Луната е най-близо по орбитата си около Земята и до нея, и съответно имаме фаза на пълнолуние се нарича „Супер Луна”.

В случая под „Супер Луна” се разбира не минималното, тоест, тя няма да бъде във възможно най-близкото си състояние до Земята, но в рамките на две, максимум три пълнолуния, Луната се намира около положение по орбитата си близо до Земята.

Астрономът коментира , че това не вещае нищо лошо и нищо добро, а просто се случва. На две години това явление се случва задължително веднъж, на три години задължително два пъти.

Повече от два пъти в годината това явление физически не може да се случи, дори два пъти е много. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK