Банско помни и почита героите на Освобождението си

Снимки: Община Банско

Банско е освободено на 5 октомври 1912 година

С преклонение и почит, с благодарност и признателност, с чувство на синовен дълг и национална отговорност, смирено, достойно и гордо, Банско се покланя пред героите си!

В празничния 5-ти октомври МКБППМН – община Банско организира спортни мероприятия, посветени на Деня на Банско.

Над двеста деца от 1 до 12 клас още в ранни зори заеха местата си на язовир „Белизмата“, където се проведе традиционния риболовен турнир „Детето риболовец без дрога“. Турнирът увлича децата в един полезен за здравето спорт и им дава възможност да изберат правилния начин на живот – този сред природата. След претегляне на улова, победителите бяха наградени от ръководството на община Банско. Кметът Иван Кадев поздрави децата по повод 108-та годишнина от освобождението на Банско и им да бъдат здрави и да продължат достойно примера на великите ни предци.

Призьори във възрастова група 1-4 клас са:

Първо място: Теодор Врачков – 1 клас, СУ „Неофит Рилски” ;

Второ място: Кристина Тоскова – 4 клас, НУ „Св. Паисий Хилендарски”;

Трето място: Георги Касапинов – 4 клас, НУ „Св. Паисий Хилендарски”

Борис Кацаров от 1клас в НУ „Св. Паисий Хилендарски”получи награда за най-малък участник.

Призьори във възрастова група 5-12 клас са:

Първо място: Георги Колчагов – 8 клас, ПГЕЕ;

Второ място: Красимир Зинков – 9 клас, ПГЕЕ;

Трето място: Кристиян Цуков – 8 клас, ПГЕЕ.

В похода до крепостта Ситан кале се включиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Места и от ПГЕЕ – гр. Банско, както и гости на града, научили за мероприятието. С изключителен интерес децата слушаха увлекателния разказ на Владимир Баряков – уредник-археолог в Музеен комплекс Банско.

Историята разказва, че при избухването на Балканската война в 1912 година 131 души от Банско са доброволци в Македоно-одринското опълчение. По време на войната общината организира събирането на храна и облекло за българската войска и за доброволческите чети на ВМОРО.

Банско е освободено на 5 октомври 1912 година с помощта на чети, водени от Йонко Вапцаров, Христо Чернопеев, Георги Занков, Михаил Чаков, Пейо Яворов, Стефан Чавдаров, Лазар Колчагов и др. Два дена по-късно войводата Пейо Яворов поздравява банскалии като свободни жители на България с думите „Братя, хвърляйте фесовете, от днес сте вече свободни българи“. Фразата е изписана на паметна плоча в двора на църквата.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK