Суматоха около подписването на договора с Македония

Снимка: Infomreja.bg, архив

Няма официална информация, че се отлага подписването на договора за добросъседство с Македония, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

Министърът на външните работи на Македония  Никола Димитров обяви на парламентарната комисия по външна политика вчера, че договорът за добросъседство с България няма да бъде подписан на 2 август 2017 г. 

Според министър Димитров въпреки поканата на премиера Заев към българския министър-председател Бойко Борисов да подпишат договора между двете страни на 2 август 2017 г., подписването ще се отложи, поради ангажименти на Македония към заседание на страните от Адриатическата харта.

На 2 август 2017 г. в Подгорица трябва да се състои среща на страните от Адриатическата харта с вицепрезидента на САЩ, Майк Пенс.

В Адриатическата харта членуват Македония, Черна Гора, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, а статут на наблюдатели имат Сърбия, Косово и Словения.

Екатерина Захариева обясни днес, че е договорено да празнуваме заедно Илинден и предстои и финалният кръг на преговорите. Ще направим всичко възможно това да се случи, заяви тя и припомни, че редица български правителства от 2012 г. следват една и съща политика по отношение на договора за добросъседство.

Министър Захариева обясни, че и премиерът Зоран Заев, и външният министър Никола Димитров са споменали за срещата в Черна гора и че все още няма точни часове, но че ще направят всичко възможно това да се случи на 2 август сутринта. Така че официална информация, че се отменя, нямаме, важното е договорът да се сключи и да постигнем съгласие по текстовете, коментира Захариева. 

Тя уточни, че сама е поискала изслушването в парламентарната външна комисия, защото се надява това да е една от темите, по които да имаме национално обединение. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK