Зам.-министър се впечатли от спортната панорама в Благоевград: Това е пример как една Община трябва да се отнася към своите деца

Снимки: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и заместник- министърът на младежта и спорта Асен Марков откриха Спортната панорама в Благоевград, която е част от Европейската седмица на спорта.

„Скъпи спортисти и треньори, изключително ми е приятно Благоевград да бъде един от десетте домакини на инициативата Европейска седмица на спорта. Спортът е една от основните политики на Благоевград и отдаваме голямо значение на развитието му, на това малките спортисти да имат бази. За последните 4- 5 години сме една от най-социалните общини – възстановихме интерната, изградихме нови зали, построихме нов басейн с олимпийски размери и всичко това  се ползва от нашите деца абсолютно безплатно. Така че и занапред ще  работим по същия начин.

Преди 4 години имахме около 4700-5000 малки спортисти, а в момента са около 8000. Това е най-важното - да обхванем децата, защото спортът преди всичко е здраве, спортът е философия, спортът е начин на мислене. Пожелавам на тези малки спортисти да ги виждаме по олимпиадите и да печелят много златни медали“, пожела на събралите се треньори и спортисти на площад „Георги Измирлиев“ кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. 

От своя страна заместник-министърът адмирира работата на Община Благоевград в посока подкрепа и развитие на спорта. Той посочи Благоевград като пример за отлично отношение към децата и насърчаването им към спорта. „Благодаря на Община Благоевград и спортните клубове, че отново приеха предизвикателството да се включат в Европейската седмица на спорта и по един много атрактивен начин да напомнят на своите съграждани, че спортът може да е както забавление, така и инвестиция в здравето и бъдещето на всеки“, каза зам.-министър Асен Марков. „Надявам се все повече родители да разбират ползите от физическата активност и да стимулират своите деца да се занимават със спорт“, допълни той. 

На официалното откриване на събитието присъстваха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова, гл. експерт към Министерството на младежта и спорта Мая Лехчанска, треньори, спортисти, жители и гости на Благоевград. 

Общо 52 спортни клуба на територията на община Благоевград се включват в Европейска седмица на спорта, която се провежда под мотото „Be active“. Поздрав към присъстващите с атрактивни демонстрации отправиха клуб по художествена гимнастика „Пирин“, гимнастически клуб „Любчо Солачки“ също демонстрира своите умения, а талантите от денс клуб „Дежа Вю“ показаха нови хореографии. 

Всички спортни клубове представят своята дейност до края на деня на площад „Георги Измирлиев“, както и всички медали, купи и постижения, спечелени през годините. 

Целта на инициативата е освен да насърчи младите хора към спорт, да насочи вниманието и към техните родители за ползата от движение и физическа активност. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK