Това, което ни свързва, е нашият успех. Той ни прави по-силни в неуспеха

Снимка: Infomreja.bg

От началото на 2017 година Средно училище „Никола Вапцаров“ работи по проект на МОН – „Твоят час“ – фаза 2, който се реализира с безвъзмездна финансова помощ на Европейския съюз.

Общата цел на проекта е да се осмисли свободното време на учениците чрез участие в извънкласни дейности, което да доведе до повишаване на тяхната мотивация за участие в образователно-възпитателния процес, за развиване допълнителни знания, умения и компетентности.

Близо 25 ученици от различни класове чрез специфични извънкласни и извънучилищни форми на работа активно участваха в клуб „Журналисти в действие“ на проекта. През годината имахме включил се в работата на клуба и един доброволец – Георги Спахиев. Това даде възможност чрез осмисляне на свободното им време, учениците да се насочат към предпочитана от личността изява и на практика да се развиват допълнителни знания, умения и компетентности.

Резултатите от отчета по реализацията на отделните дейности надхвърлиха рамките на проекта. В своя клуб учениците от Средно училище „Никола Вапцаров“ не само превърнаха свободното си време в творчески процес, те си зададоха и отговориха на редица общочовешки въпроси: Можем ли да познаваме световната и европейската история, без да познаваме себе си, своята родова и културна история? Можем ли да бъдем заедно в нашия общ европейски дом, ако самите ние сме разделени?

Водени от ръководителя на клуба – главен учител Заприна Глушкова, участниците в отделните направления и дейности по проекта сами потърсиха въпросите и отговорите по посочените и още много други общочовешки и индивидуални проблеми.

Посланието на учениците и на техния ръководител е простичко, посланието им е дори клише:

„Нека никога не спираме да се оглеждаме наоколо за прашинките, които изграждат човешкото щастие.“

Ето какво споделят и някои от членовете на клуба:

„Можем ли да „отворим“ сърцето си, да разберем по-добре себе си, ако не можем да се отнасяме с уважение към хората в нужда и не умеем да си оказваме взаимна помощ? Ако не умеем да градим доверие, да споделяме свободно чувства и идеи, да проявяваме ентусиазъм и търпение, любов и приятелство, да се обединяваме около каузи и да привличаме съмишленици, то напразно сме работили цяла година“ – Ванина Бозова, член на клуб „Журналисти в действие“.

„Това, което ни свързва, е режисирането ... на собствените ни животи.“ – Милка Воденичарова, член на клуб „Журналисти в действие“.

„Целта на клуб „Журналисти в действие“ е да се съхрани човешкото в нас, да формира умения за събиране и обработване на информация, да ни накара да търсим истината.“ – Магдалена Влахова, член на клуб „Журналисти в действие“.

„Дебатирането като интелектуален процес, развиващ личността, даващ възможност да се придобият умения за критическо мислене, аргументиране, толерантност към опонента, е основното , което аз харесах и възприех от работата ми в клуб „Журналисти в действие“ – Мария Стоянова, член на клуб „Журналисти в действие“.

„Участието в работата на клуб „Журналисти в действие“ за мен е по-скоро интелектуална игра, която гарантира умения да се изгражда ораторска реч, защото всичко, което ни свързва, са книгите с невидими корици.“ – Наталия Таранинова, член на клуб „Журналисти в действие“.

„Да се следи активно случващото се в обществото и то да бъде отразявано с езика на креативното писане, съчетаване на журналистика и театър бяха основните направления в дейността на бъдещите специалисти от клуб „Журналисти в действие“. В течение на една учебна година издадохме 6 броя на вестника „Вапцаровски глас“, проведохме спектакли, дискусионни студия, срещи с журналисти, участвахме в състезание „Евроскола“, както и в конкурса „Журналисти в училище“. С помощта на този конкурс осъществихме една мечта -  среща с Благой Цицелков. Репортажи, интервюта, статии, есета – бяха част от дейността ни... Всичко, което ни свързва, през тази година бе нашият успех в различни области“ – Заприна Глушкова – ръководител на клуб „Журналисти в действие“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK