Корнелия Нинова: Днес в Благоевград се поставя началото на обратния процес

Снимка: Infomreja.bg

Структурите на политическа партия АБВ в Пиринско се присъединяват към БСП. Това обяви на пресконференция в Благоевград лидерът на червените, Корнелия Нинова.

Тя призна, че през годините са се отделяли хора, създавали са свои партии и това е правело левицата по-слаба.

„Днес в Благоевград се поставя началото на обратния процес, защото структурите на АБВ в областта заявиха желание да напуснат партията и да се влеят в редиците на БСП. Онези, които са били членове на БСП ще си възстановят членството в столетницата. Онези, които не са били членове на БСП, искат да станат такива. По нашите правила това стана в разговор с общинските председатели, които изразиха желание да приемат отново за членове на БСП онези хора, които досега бяха в структурите на АБВ", поясни Нинова.

Според нея това не е еднократен акт. С него се поставя началото в Благоевград, но имало сериозно заявени желания и намерения в още в 4 области в страната от областни ръководства на АБВ. Подобни заявки имало и от структури на "Движение 21", на партия „Зелените“ - също.

„Въпреки сложните ни отношения с АБВ през годините се стигна до този момент, защото ни обединява обща цел – общата ни лява политика, общата ни представа за това как трябва да се промени управлението на страната, за да доведе до по-висок стандарт на живот на хората, до по-силна икономическа политика, до по-силна социална политика. Отваряме вратите на БСП широко за всеки, който споделя нашите политики и поведение и е готов заедно с нас да провежда тези политики с общата цел, която имаме – сваляне на управлението на ГЕРБ и предлагане на нов модел на управление на държавата – целта – подобряване живота на хората“, каза Нинова.

Димитър Атанасов – два мандата общински председател на АБВ, започна с шега, че промяната започва наистина „от тук, но не от Благоевград, а от Петрич“. Заедно с него бяха и Димитър Димитров – младежки лидер на областното ръководство на АБВ, и Мартин Божиков, който е организационният секретар на национално ниво на „АБВ“.

„Решението ни се различава от това на нашето ръководство. Защо – можете да попитате тях. Ще ви прочета така нареченото „престъпление“, което според тях (визирайки ръководството на АБВ) сме извършили, и предложението, което ние отправихме, но не последва нищо“, коментира Атанасов.

В декларацията, показана лично от него, се потвърждава, че членовете на АБВ в Пиринско настояват да се влеят в редиците на БСП заради идеологически различия, както и заради нагнетяващото се напрежение. Според написаното, АБВ в Благоевград призова ръководството на партията да намери общ език с БСП и методи за стабилизиране на политиките.

Между централните ръководства на АБВ и БСП разговор не е имало, потвърди Никова, а Атанасов подчерта, че не АБВ е свалила доверието си към Атанасов, а обратното.

Това се доказва и в свиването на редиците на АБВ и в други области в страната – общо 4, заявено бе официално. Две от тях са вече ясни – Благоевград и Хасково, обяви Атанасов. „Това е един принцип на доминото, който започва от тук“, допълни той.

Според Нинова вече бившите членове на АБВ са се уверили, че БСП е автентична партия, че е последователна и не предава хората, които я следват. Последните социологически проучвания показват, че разликата межди БСП и ГЕРБ се топи.

Дали това не е причина за желанието за вливане на партии и обединения в редиците на БСП, попитаха журналисти. Според Нинова обаче има много по-дълбоки идеологически причини, а не „домогване до властта“.

Областната структура на АБВ в Петрич е подкрепила кандидатурата на президента Румен Радев много преди тези проучвания, аргументира се Атанасов.

ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Корнелия Нинова и Димитър Атанасов, снимка: Infomreja.bg
Димитър Димитров и Мартин Божиков, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK