Китайската нова година бе отпразнувана в ЮЗУ с чай, игри и песни (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

В Югозападния университет днес преподаватели и студенти отпразнуваха Китайската нова година за четвърти пореден път.

Това е част от всички мероприятия, посветени на китайския език, култура и обичаи, които са дълбоко почитани от благоевградския университет и най-вече ot Филологическия факултет.

Миналата година, благодарение на дългогодишните усилия на проф. Антони Стоилов и проф. Магдалена Панайотова, бе открита китайската стая „Конфуций“. Проектът бе осъществен със съдействието на Институт „Конфуций“ в София. Така стаята се превърна в единствената по рода си за цяла Югозападна България.

„Покрихме високите изисквания на института „Хан Бан“ в Пекин и получихме финансиране и възможност за подкрепа. Може би това стимулира и желанието ни да правим нова бакалавърска програма „Български и китайски език“, защото видяхме какъв голям интерес има към китайския и от граждани на Благоевград , и от студенти. Още повече, че китайския език се ползва и с голям интерес в Софийския университет, а бройките са изключително малко – по 7 на курс. Смятам, че ще има интерес и към нашата програма“, сподели за ИНФОМРЕЖА деканът на филолозите – проф. Панайотова.

Китайската нова година е свързана с Лунния календар. Всяка Нова година в зависимост от календара се мести на различна дата. Тази година е годината на Земното куче и всичко, което е свързано със знака на кучето, вярност, спокойствие, търпение и благоденствие.

Студентите, заедно с лекторката си Тай Лей, бяха приготвили атрактивни изненади, свързани с представянето на китайски песни, викторини, рисуване на китайски йероглифи, които са усвоили.

За мероприятието бе подготвена и чаена церемоня, с продукти, донесени специално от Китай.

Самата Лей приведства всички гости и ги поздрави с "Честита Нова година" на китайски. Тя каза, че въпреки че е далеч от родината си, се радва да празнува Новата година сред приятели.

„Целта на самата е стая е всички, които се обучават на китайски език, да бъдат привлечени с едни по-интересни форми, защото  това е труден език и разбираме, че ако не направим изучаването му по един игрови начин, просто ще е трудно за студентите“, каза още Панайотова, като самата професорка демонстрира уменията си по китайски език.

Скоро Филологическият факултет предвижда и нови изяви. Това е представяне на китайска изложба, на книги и рисунки. Също така и на различни видове Ден на китайската кухня, Ден на китайските бойни изкуства, за да може повече хора да се запознаят с обичайте на тази държава.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK