Димитър Костадинов - Дюрера отново сред колегите си в Художествената галерия и в ЮЗУ

Снимки: Виолета Атанасова

Три години след голямата си самостоятелна изложба в галерията на Майстора, художникът Димитър Костадинов-Дюрера за първи път влезе отново в този  храм на изкуството. Доведоха го приятели, за да съпреживее откриването на традиционната изложба на кюстендилските художници по случай празника „Кюстендилска пролет“.

Съдействие за това оказа и  ръководството на ДВХФУ „Ильо Войвода“ - Кюстендил, в който той  живее от няколко месеца,  след като съдбата преобърна живота му с тежко ПТП и последвал инсулт. До тогава  доцент Димитър Костадинов беше преподавател в Югозападния университет и работеше върху идеите си  как да бъде  довършена новата част на Художествената галерия „Вл. Димитров-Майстора“ и превърната в Международен център за съвременно изкуство.

В  богатата му  творческа биография на художник  има завиден списък от самостоятелни изложби в престижни галерии по света – САЩ /Мериленд и Каролина/,  Париж, Виена, Кипър, Швейцария, Русия, както  и у нас. Неговите атрактивни платна са показвани в редица столични и пловдивски галерии,  три пъти изкуството му е представяно в Празниците на изкуствата „Аполония“.

При  влизането си след тригодишната  пауза в Художествената галерия, Дюрера пожела първо да види изложбата „Без илюзии“ на проф. Емил Попов и неговите ученици. Затруднен да изрази емоциите си с думи, с красноречиви жестове той показа колко силно е вълнението му да бъде отново в този храм и да види творбите на един от най-големите съвременни български скулптори.

После приятели  го качиха на ръце в инвалидната му количка до  зала „Стоян Венев“ на втория етаж на галерията, където бе открита пролетната изложба. Появяването на художника на това събитие бе изненада за мнозина, приятели и колеги идваха да го поздравят и да му пожелаят да успее да се справи с изпратеното му изпитание и  ръката и душата  му отново да могат  да създават картини.

 Утре доц. Димитър Костадинов ще  бъде отново в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – този път като  гост за откриването на изложбата „Отвъд видимото“, която кюстендилският ДВХФУ ще представи по случай Деня на социалната работа като знак за важността на социалните дейности, даващи възможност на хората с увреждания да поддържат социални  контакти и да не се чувстват забравени и  в изолация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK