Книгата „Истории за началото на планинарството в България“ ще бъде представена в ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ

Книгата разглежда хронологично важни събития от българската планинарска история

На 6 октомври 2021 г. от 10:30 часа в зала 114 (Първи учебен корпус)  ще бъде представена книгата на доц. Сандю Бешев „Истории за началото на планинарството в България“.

Книгата разглежда хронологично важни събития от българската планинарска история. Тя започва с първите записи и легенди, продължава с първите постижения, като за всяка история са използвани автентични разкази и снимки. Проследени са първите сблъсъци с най-големите български върхове, за да се представят в края последните покорени осемхилядници. Представени са ключови моменти от световния алпинизъм, което поставя в успоредица развитието на  българското и световното планинарство.

Доц. Сандю Бешев е известен като хроникьорът на българския алпинизъм. Новата му книга "Истории за началото на планинарството в България" е базирана на над 70-годишния му опит и изследвания, свързани с развитие на планинарството в България. Неговите лични постижения като алпинист датират от 50-те години на миналия век и включват първото зимно изкачване на Северната стена на вр. Мальовица, първото българско изкачване на седемхилядник, едно от първите зимни преминавания на Ком-Емине и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK