Студентите ще бъдат насочвани към дефицитните патоанатомия и анестезиология

снимка: infomreja.bg

Само стабилността на държавата и тенденцията за увеличаване на доходите може да задържи медиците в България. Това каза в Добрич министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от електронния сайт ДНЕВНИК. По думите му недостиг на медицински кадри съществува и в други държави от Европейския съюз, като например Германия и Франция. Според него лекарите от тези държави предпочитат да работят в САЩ, а българските им колеги запълват свободните места в западноевропейски клиники.
 
Патоанатоми, съдебни лекари и анестезиолози са сред най-дефицитните и към тези специалности ще бъдат насочвани студентите държавна поръчка, каза още министърът. По думите му младите лекари са улеснени от промяната в наредбата за специализация. Вече всяка болница, която разполага с необходимите акредитирани лица, може да обучава специализанти.  
 
"Не смятам, че е нанесена вреда на държавата от това, че сме имали противовирусни препарати". Така министър Константинов отговори на журналистически въпрос за съдбата на ваксините, купени от предшественика му Божидар Нанев. Данните му са, че половината от медикаментите са изразходвани миналата година и това била причината за ниската заболеваемост. Останалите ваксини ще бъдат дадени на личните лекари.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK