Най-изявените студенти от Американския университет получиха отличия за успехите си

Снимки: АУБ

Най-изявените студенти от Американския университет в България (АУБ) се събраха вчера, за да бъдат отличени за своите успехи. Общо 53-ма студенти излязоха на сцената на театър „Д-р Карл Джераси“ в Студентски център „Америка за България“, за да получат своите награди за постиженията си през изминалата година. Церемонията с името Honors Convocation е традиционна за американските университети и цели да отличи най-заслужилите студенти за приноса им към духа на университета, както в академичните области, така и извън тях. 

Вчерашната церемония е най-голямото ежегодно събитие, което признава успехите на завършващите студенти. 153 студенти бяха отличени в почетния списък на президента, а за да получат това признание, те трябва да имат успех между 3.80 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. Освен тях, студенти от различните специалности в АУБ бяха наградени за своето академично усърдие, извънучебни дейности и принос към университета и обществото. На церемонията бяха отличени и 255 студенти, които са получили стипендии за своите постижения.

Най-голямото отличие – президентският медал – бе връчено на Николета Палади от Молдова за нейния лидерски потенциал, за ангажираността й с общественополезен труд, за активното й участие в извънучебните дейности на университета, които са неизменна част от образователния модел „liberal arts”, и, разбира се, за изключителните ѝ академични постижения. По време на обучението си в АУБ, Николета има широка гама от интереси и дейности в различни области, но най-впечатляващ е силният й ангажимент към социалната отговорност. Тя открива „красотата да вдъхновяваш другите да станат лидери”, докато работи в уъркшопи и лагери с цел предоставяне на възможности на млади жени в неравностойно положение. Николета изгражда онлайн платформа в подкрепа на млади жени, обучава момичетата как да отворят клубове в своите училища и е един от създателите на програма за менторство по английски език, насочена към молдовската младеж. Най-голямото й постижение е, че става двигател за създаването на молдовско-американска фондация, която подпомага молдовските деца, лишени от родителска грижа. Николета планира да завърши магистърска степен и да работи с фондация за деца след дипломирането си.

Ето какво сподели Николета веднага след като получи наградата: „Университетът беше едно наистина невероятно преживяване.  Най-важно за мен беше участието ми в студентските организации, което ми помогна да развия ораторските си умения, да се науча да работя в екип, да разбера как да бъда доброволец,  как да осъществя проект, как да общувам с хората. Важно е човек да бъде социално ангажиран още от ранна възраст, защото това наистина изгражда един по-силен характер. Вярвам, че това да не служиш на другите и да не осъзнаваш, че можеш да бъдеш от полза на човечеството, не е правилният начин да изживееш живота си.“

Редица други студенти бяха наградени за високи академични успехи в различни области: бизнес администрация, компютърни науки, икономика, европеистика, история, информационни системи, журналистика, математика, политически науки, литература, български и чужди езици, и др.

За значим принос извън сферата на академичните области през изминалата година бяха отличени 11 студенти за постижения в спорта, музиката, театралното изкуство, благотворителността, както и за дейности, свързани с живота и лидерството в студентските общности.

Президентът на АУБ д-р Стивън Съливан се обърна към студентите с думи на гордост и признателност: „С настъпването на пролетта идват и най-вълнуващите моменти от годината за нашия университет – дипломирането на талантливите ни студенти след месец и днешната церемония Honors Convocation, в която изразяваме признателността си към онези наши студенти, които през изминалите месеци с труд и постоянство постигнаха значителни успехи. Тук, в АУБ, се гордеем, че всичките ни студенти са сериозно ангажирани с учебни и изънкласни дейности, пример за творческо мислене, социална ангажираност и отговорно и етично лидерство. Студентите, които ще отличим днес, са работили усилено, подпомагани от нашите изключителни преподаватели и служители.“

Американският университет в България също отличи и призна заслугите на преподавателите в университета, които ежедневно насърчават, предизвикват и подкрепят студентите, за да им помогнат да постигнат отлични резултати и да ги подготвят за бъдещето им на лидери в обществото. Николета Палади изказа своята благодарност и към тях: „Преподавателите в АУБ са невероятни. Те ти дават възможността да изкажеш мнението си, да задаваш въпроси, да дебатираш. Те най-много допринесоха за моето израстване в университета, защото ми позволиха да почувствам, че мнението ми има значение.“

Церемонията завърши с химна на студентите Gaudeamus Igitiur, който всички присъстващи изпяха заедно с хора на университета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK