PR-ите от ЮЗУ разказват за един базар, многото труд и безкрайната доброта

Снимка: Infomreja.bg

Скромността краси човека, а добрият човек влиза в една друга графа на онези – „героите“ на новото време, опасни с потенциалната си зависимост да помагат и да бъдат усмихнати.

Такива са студентите от втори курс в специалност „Връзки с обществеността“.

Преди седмица те за първи път проведоха инициативата „Дай малко, направи много“. Със събраните чрез благотворителен базар средства младите хора купиха нови дрехи, обувки, одеяла, пособия за децата от Преходното жилище в Благоевград.

Това обаче е резултатът от събитието, което студентите организирали цели два месеца. Ръчно изработили всички предмети и храни, които давали за всяко дарение.

Днес репортер на ИНФОМРЕЖА се срещна лично със студентите в организирана със съдействието на ЮЗУ среща дискусия под наслов „Откровен разговор за добрината“.

И сега, съвсем откровено, искаме да споделим пред Вас, читатели, за разговора с тези добри хора, които вече остават и в медийната, и обществената памет с каузата си.

„Станахме по-сплотени, преподавателите ни помагаха, редом с нас правеха картичките и ги почувствахме като наши приятели. Днес някой ледове са стопени. Искаме да им благодарим!“, казаха студентите.

„Студентите всъщност не знаеха, че подготовката на базара ще бъде трудна“, каза курсовият им ръководител Любомира Христова, която и двата базарни дни бе редом със тях.

Впечатление ми направи едно малко момиченце, което дойде на центъра пред мол „Ларго“, където бе разположен базара през втория ден. То държеше едно малко портмоне, от което изкара всичките си парички и ги даде. Искало да помогне на децата. Даже не пожела да си вземе нищо. Догонихме я за да ѝ дадем поне парче кекс.

Такива са добрите хора – малки, скромни и тихи.

Репортерът ни не пропусна да сподели за рубриката на ИНФОМРЕЖА – „Коледа в Мрежата“.

„Получихме много писма от деца, които участват в конкурса за „Най-креативно писмо до Дядо Коледа“. Знаете ли, екипът ни установи, че децата вече искат здраве, любов и доброта. Децата усещат, че коледният дух е изстинал или не е така стоплящ, както бихме искали да е. Затова и самата рубрика е под мотото „С доброта и талант“, сподели пред студентите Александра Димитрова.

Тя разказа за самото възникване на идеята – предложена от кореспондента ни в Кюстендил – Северина Димитрова, и подета от целия екип на медията.

Констатациите, че Коледа се е превърнала в марка, а и че хората безлично преминават през украсените магазини, е направена и от студентите.

При базара в центъра на областния град те остават учудени, че много млади хора просто подминават и тъкмо обратното – възрастни хора се спират, питат, разговарят, поздравяват и дават парички.

Някои се налагаше да ги гоним, за да им дадем поне нещичко, защото те оставяха пари без да си купуват нищо. Дойде една възрастна жена, която даде едно левче и каза, че няма повече, но го даде.

Това оправдава и самото мото „Дай малко, направи много“.

Поканих 50-ина приятели в социалните мрежи, които да дойдат и да ни подкрепят. Нито един не го направи. Очаква се от младите да са по-отворени и осведомени.

Но пък положителните емоции са в повече. Малките неща помогнали на участниците в инициативата да си направят една равносметка кой какво може, кой колко дава. Дали си сметка и за хората – че тези, които искат да дарят, даже не питали къде ще отидат парите, а просто давали.

Това е така, защото младите хора излъчат позитивизъм и човек може да им има доверие. Те са бъдещи пиари, които са убедени, че каузата им ще продължи.

Преди самия базар студентите имали изяви в БНР, създали събитие във Фейсбук, афиширали го чрез медиите.

След базара дошли и усмивките на децата, на които купили необходимото.

Те са скромни и тихи, но личеше радостта им.

Нарекли Любомира Христова „госпожата чудо“.

Сега се чувстват добре, удовлетворени, казват. Преподавателите ги поздравяват по коридорите. Самите те подготвили благодарствени писма на всички, които им помогнали.

Искат да продължат да се развиват, да включат и техни колеги.

Димитрова има пожела да не отпадат от графата „Добри хора“, защото позитивни новини са вечни, а нещастието е преходно.

Весела Коледа, мили студенти!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK