Човек се учи цял живот...в ЮЗУ. Първокурсничката Биляна Борисова - откровено за своя избор

Снимка: Infomreja.bg

На официалната церемония на откриването на новата учебна година в ЮЗУ една жена – студентка в първи курс, каза, че сега е времето, в което човек да учи и да не се страхува да черпи знания.

Биляна Борисова е от Перник. Тя е на 35 години, майка на прекрасна дъщеря. Пърокурсничката е избрала задочната форма на обучение по специалността „Българска филология“ и смело заявява: „Не ме притеснява, че съм по-голяма от набора, с които уча в момента. Първо, никой не ми дава годините, второ - широко скроена съм и смело мога да кажа, че съм заела вече мястото си в сърцата на колегите.“

Както за всяка майка, най-голямото богатство е нейната дъщеря Никол. Тя е на три години, родена през 2014, а през 2015 на няколко месеца бебето печели конкурс „Мини мис Перник“, „като буквално отвя конкуренцията“, споделя гордата майка.

Биляна е всестранно развит човек. Тя работи на две места - в радиоверига „Ултра“ и мини „Открит въгледобив“-Перник. „Следващият месец се връщам в залата, танцувам от 6-годишна народни танци, към момента съм в ансамбъл „Граовска младост“ в Перник, записвам и курс по немски език“, споделя за себе си ентусиастката.

Първокурсничката сама отглежда дъщеря си, обича живота си такъв, какъвто е.

За изборът на университет Биляна коментира:

„Избрах ЮЗУ като единствен университет, в който исках да получа образованието си, както и единствената специалност „Българска филология“. За мен да бъдеш учител е призвание, една от най-престижните професии, не е като да работиш някаква си работа. Моят дядо и кака бяха преподаватели, кака ми към днешна дата е директор на училище, сами знаете примерът колко важен е. Аз много дълго отлагах да уча, завършила съм 2001 г., поради стечение на обстоятелствата тогава нямах възможност да си го позволя. Преди две години животът ми се обърна-буквално. Имах злокачествен рак, преминах лечение с химиотерапии, лъчетерапии, а от две години съм на хормонална, която е с обща продължителност пет години. Както обаче казват приятелите ми „Горкият рачец!“. За мен това беше като грип, мина и замина. Не ми е важен, както и никога няма да бъде.“

Образованието за нея е усъвършенстване по-скоро. „Животът може да е голям учител, но както ми каза Ректорът, връчвайки ми студентската книжка, „езикът е най-голямото богатство!“.

Българската филология е наричана „майката на филологиите“. За всеки филолог важат думите, че езикът е негов инструмент. Осъзнаваш ли трудностите, пред които ще се изправиш, за да вземеш дипломата. Страх ли те е, попитахме Биляна.

„Питате дали ме е страх-не! Никога не ме е страх. Няма от какво. След като съм избрала да уча българска филология, съм наясно с материята, която ще изучавам. Нищо никъде не е лесно, а аз съм силна, колкото и да не обичам това прилагателно. Езикът е най-голямото богатство! Упоритият труд, учението дават резултат. Смятам, че когато се захванеш с нещо, трябва да си много наясно-именно дали можеш да се справиш.“

За амбициите си Биляна споделя, че иска да бъде учител. За нея това е едно силно желание. „Да виждам радостта в детските очи! Определено и журналистиката ми е слабост, но имам време да избера именно как да продължа като магистър“.

На Мариана ѝ остава година до завършването. Тя също е избрала специалността „Българска филология“ в Югозападния университет. Тя също е майка на прекрасна дъщеря, която преди месеци взе дипломата си за висше образование. Амбицията на Мариана – да стане учителка.

Първите стъпки на третокурсничката не се различават от тези на Биляна. Мариана съвсем осъзнато е започнала ново начало в живота си, свързано с образованието. Тя е отличничка, старателна и борбена. Имала е много препятствия през изминалите семестри, но се е справила. Затова не разбира, когато млади „деца“, както ги нарича, записват и не учат, не посещават занятия. За Мариана всеки изпит е от огромно значение, не заради оценката, а заради знанията. С тази философия се надява да бъдат и останалите ѝ новоприети колеги.

Видимо е, че университетът става разноцветен – с хора на различни възрасти, от различни държави. Всички те идват с една цел, която Ректорът изрази надежда, че е не за да получат дипломи, а за да получат образование.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK