Засилва се търсенето на филолози и преподаватели по езици. В Благоевградско има 67 свободни учителски места

Снимка: Infomreja.bg

Работодатели обявяват свободни позиции за квалифицирани специалисти по български и чужди езици.

През последната година търсенето на специалисти по български език и чужд език трайно се увеличава. Само това лято в РУО-Благоевград, са обявени 67 свободни работни места за учители по български език и литература, по английски, немски, френски и руски език. Броят им е в пъти по-голям от обявените свободни позиции за учители по други предмети, включително и за началния и предучилищния етап на обучение.

Именно поради засиления интерес на работодателите Министерството на образованието и науката през тази година включи филологията към приоритетните специалности. Това дава по-големи възможности на бъдещите студенти във филологическите факултети и им осигурява достъп до стипендиите на Европейския съюз.

Наблюдатели, които следят динамиката на пазара на труда, твърдят, че интересът към специалистите по български език и чужди език е устойчив и ще продължи да нараства и в следващите години.

Освен учители в средното училище, наши и чужди компании търсят висококвалифицирани специалисти по чужди езици, като заплащането е над средното за страната. С предимство са владеещите поне два езика, като за предпочитане е единият от тях да е от групата на т. нар. „редки езици“. Търсят се например турски, гръцки, китайски, японски и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK