Олимпийският огън бе запален в Благоевград, начело на почетна обиколка застана Елица Янкова

Снимки: Община Благоевград

Българската състезателка по борба свободен стил и медалистка от олимпийските игри в Рио 2016 Елица Янкова запали символично олимпийския огън в парк „Бачиново“ в Благоевград.

В събитието взеха участие десетки деца, ученици, студенти. След като символично бе запален огънят, заедно всички направиха обиколка на езерото. 

Поздрав към участниците отправиха деканът на Факултета по педагогика – доц. д-р Траян Попкочев и деканът на факултета "Обществено здраве, здравни грижи и спорт" – доц. д-р Стоян Везенков.

В проявата се включи и треньорът на Елица – Петър Касабов. Сред участниците бе и първокурсникът в специалност „Спорт“ – Иво Балабанов, участник в Младежките олимпийските игри в Наддзин, Китай през 2014 г. Освен със символичния олимпийски огън спортистите преминаха през трасето и с олимпийското знаме. 

Всички участници в кроса получиха тениски с олимпийския символ, осигурени от Българския олимпийски комитет и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет – Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет – Стефка Костадинова. Наградите на спортистите връчи доц. д-р Даниела Томова – организатор на спортното събитие. 

Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет /МОК/. През 1987 г МОК насърчава НОК да отбелязват Международният олимпийски ден с различни инициатива. Инициативата, която е традиционна, се организира от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието на БОК и Община Благоевград. 

На конгрес, проведен от 16 до 23 юни 1894 г. в Сорбоната, той представя своите идеи на международната общественост. В последния ден на конгреса е решено, че „първите съвременни Олимпийски игри“ ще се проведат през 1896 г. в Атина – в страната-родоначалник на игрите Гърция.

С цел да организира игрите е основан Международният олимпийски комитет (МОК). Първият президент на Комитета е гъркът Димитриос Викелас, който е президент до края на първите Летни олимпийски игри. Генерален секретар е барон дьо Кубертен.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK