Студенти, преподаватели и гости от 40 държави обменят идеи и представят културите си в Международната седмица в АУБ

Снимки: АУБ

За 17-а поредна година “Международната седмица” в Американския университет в България събра близо 500 студенти, преподаватели и гости от над 40 държави. Дните между 20 и 25 февруари бяха посветени на дискусии, лекции, състезания, представяне на характерни национални танци, изкуства и ястия.

“За нас е огромна гордост, че толкова държави са представени в Американския университет в България. Няма друга толкова космополитна общност не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Тук имаме преподаватели от 18 страни и студенти от над 40 националности. Всички те живеят много добре, сътрудничат си, учат и се забавляват заедно”, каза Страци Кулински, президент на АУБГ на специална среща с медиите по повод събитието.

Повечето инициативи в АУБГ се реализират от студентите, защото биват насърчавани да бъдат проактивни. Така и “Международната седмица” е органична идея на студентите и се организира всяка година от почетното общество Фи Бета Делта към университета.

“Международната седмица” завърши с кулинарен фестивал (International Taste Fest), който се проведе на 25 февруари. Студентите от АУБГ пренесоха гостите на 3 континента и се погрижиха за тяхното незабравимо преживяване.

Тези събития започват своята история още в самото начало на университета преди 25 години. И колкото повече се увеличава международната общност, толкова повече се разрастват инициативите в “Международната седмица”. В момента в АУБГ учат близо 1000 студенти, около 50% от тях са чужденци, като най-много представители има от съседните държави, бившите съветски републики, Щатите и Западна Европа.

На въпроса, зададен от медии, защо толкова чужденци избират България, за да получат образование, президентът Кулински отговори, че причината е, че АУБГ предлага комбинация от изключително добра академична програма, голяма международна общност и успешна професионална реализация на завършилите студенти, а всичко това е на една много разумна цена, която в световен мащаб е сравнително ниска.

“Университетът издава две дипломи – българска и американска. Наскоро успешно преминахме през процес за подновяване на акредитацията в САЩ. Най-голямата атестация за качеството на образованието е, че агенцията, която акредитира „Харвард“, “Масачузетски технологичен институт” и „Бабсън Колидж“, акредитира АУБГ за максималния срок от 10 години", разказа Кулински.

“Друга причина хора от цял свят да избират нашия университет е успехът на завършилите студенти. След проучване установихме, че сред завършилите студенти няма безработица. 65% от завършващите получават две или повече предложения за работа или писма за продължаване на образованието в престижни университети, още докато са в АУБГ. 20% от завършилите печелят повече от 100 000 долара на година, а повече от 20% от по-ранните випуски, завършили между 1995 г. и 2000 г. и работещи в САЩ, получават повече от 250 000 долара на година”, допълни той.

Мисията на АУБГ е да образова талантливи млади хора. Реално студентите плащат само част от обучението си. Има и не малка възможност за стипендии. Останалата част университетът осигурява от различни източници. Работата с множество компании за предлагане на стажове и стипендии, финансиране от фондации и други методи са част от дейностите на университета, за да осигури финансиране на студентите.

Университетът никога не стои на едно място и мисли как да бъде конкурентен в бъдеще и как да инвестира в академичната програма. “Затова в момента се обсъжда програма по психология, която да започне от септември и имаме планове за още една или две нови специалности”, разказа Кулински. 

Това, което наистина отличава АУБГ от останалите университети в България, е подходът студентите да имат две години да пробват различни области и чак в края на втората година да заявят специалността си. В допълнение, те могат да комбинират две специалности или специалност и подспециалност, така че да получат знания в повече от един кръг дисциплини. “Около 60% от нашите студенти завършват с дипломи по две специалности”, каза президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK