Бивш ректор на ЮЗУ е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина

Снимка: ЮЗУ

Проф. Гюдженов след пенсионирането си оглави МНИ-Благоевград

Определен е нов председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Министерският съвет със свое решение определи за председател на Държавната агенция за българите в чужбина Илия Гюдженов.

Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията.

Досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник-председател.

Проф. Гюдженов е бивш ректор на Югозападния университет в Благоевград. Ръководител е на Катедра „Математика“ към Природо-математически факултет, припомня ИНФОМРЕЖА.

Преподава по дисциплините: Методика на обучението по математика, Линейна алгебра и аналитична геометрия, Висша математика I, Приложна математика I (за специалностите от Техническия колеж), Математика (за специалностите Начална училищна педагогика и чужд език и Предучилищна и начална училищна педагогика).

През май 2020 е освободен от ЮЗУ и пенсиониран.

През юли тази година е избран за председател на филиала на Македонския научен институт в Благоевград

Досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник председател. А преди това от Петър Харалампиев. През есента на 2018 г. Харалампиев и главният секретар на агенцията Красимир Томов получиха обвинение за членове на престъпна група след шумна акция на ДАНС за търговия с удостоверения за българско гражданство. Малко след това вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че той е предложил Харалампиев за поста. Но и се разграничи от разследването като заяви, че ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство. "Винаги сме защитавали каузата етническите българи от Македония, Молдова и Украйна да получават гражданство по облекчена процедура", каза тогава лидерът на воеводите. 

На заседанието на Министерския съвет новият председател на ДАБЧ Илия Гюдженов е бил предложен от вицепремиера Марияна Николова, съобщиха пред Клуб Z от правителствената пресслужба. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK