АУБ домакин за 10-и път на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света

Снимка: АУБ

Американският университет в България е домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. В нея ще се включат над 400 математици от цял свят.

Събитието се организира от University College London в сътрудничество с АУБГ и ще се състои от 31 юли до 6 август. Официалното откриване ще се проведе на 1 август (вторник) от 10:00 часа в театралната зала „Карл Джераси“ в студентски център „Америка за България“, университетски комплекс „Скаптопара“ на АУБГ.

Над 150 международни университета ще имат представители в олимпиадата. В нея ще участват студенти от 57 страни, сред които САЩ, Франция, Германия, Канада, Мексико, Бразилия, Русия, Мароко, Индия, Пакистан и много други. Състезанието ще се проведе в 2 кръга - на 2 и 3 август - като задачите ще бъдат определени непосредствено преди започване на олимпиадата.

Церемонията по закриване ще се състои на 5 август (събота) от 18:00 часа в театралната зала „Карл Джераси“ на АУБГ. Повече от 100 награди ще бъдат връчени на изявените участници. Част от тях са осигурени от Wolfram Research, Springer, Aim Tech, Maple Soft, World Quant, Princeton University Press и Jane Street.

Тази година най-голямата математическа олимпиада за студенти ще се проведе за двадесет и четвърти път. В предишните издания на състезанието участие са взели математици от над 200 университета, представляващи повече от 60 държави.

Миналата година отличените математици с най-високи индивидуални резултати бяха Михаил Григорев от Московския институт по физика и технологии, Станислав Ершов от Санктпетербургския държавен университет, Мартин Водичка от Университет Коменски в Братислава и Том Калвари от израелския национален отбор от Университета в Тел Авив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK