Студенти от АУБ на протест срещу завишени такси и въвеждане на хранителен план

снимки: infomreja.bg

Студенти от Американския университет в България излизат на протест срещу завишени такси и въвеждане на хранителен план в щатския ВУЗ. От 15 часа утре пред централната сграда на АУБ обучаващи се в университета ще протестират срещу увеличената с 40 % задължителна такса за студентски дейности. Така вместо 250 долара студентите ще заплащат 350 долара годишно за спортни и културни инициативи, конференции и семинари. Част от сумата традиционно отива и за бюджета на Студентското правителство.

„Не сме съгласни и с решението студентите, получили пълна стипендия да бъдат задължавани да работят на неплатен „стаж“ между 15 и 20 часа седмично в някой от административните офиси на университета“, коментира студентката по журналистика в АУБ Паулина Георгиева, която е сред инициаторите на протеста.

Вълната на недоволство след взетото решение тръгна от няколко дни във фейсбук групи, а вчера инициаторите обявиха намеренията си за протест с писмо до медиите. Прогнозите са в протестната акция да се включат около 500 души.

Въвеждането на хранителен план в АУБ се прави за първи път. Досега студентите сами преценяваха къде да закусват, обядват, вечерят или да пият кафе. Според взетото от комисията по студентски дейности решение занапред те ще внасят на година сумата от 350 долара по електронните си карти, която могат да изразходват единствено в столовете за хранене и барчетата на университета. С 10-процентния бонус, който им предоставя АУБ, парите за храна и напитки нарастват на 385 долара.

„Във всички постоянни комисии към университета има студенти, така че решенията се вземат и с тяхно участие“, коментира президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър, който обеща да присъства на утрешния протест и да чуе недоволствата на студентите.

По думите му университетът в никакъв случай не формира цените на таксите с цел печалба, като стойността им е съобразена единствено с покриване на разходите. „В стола за хранене на АУБ цените са символични и чувствително по-ниски от всички ресторанти и заведения в Благоевград“, увери Хюуайлър – нещо, в което се убеди и наш екип.

„Нашите студенти не са от срамежливите и често поставят идеи и искания пред мен, но за този протест не бях уведомен“, призна президентът на Американския университет в България.

Последният протест на студенти от АУБ беше през април 2007 г., когато ректор бе Майкъл Истън. Тогава близо 100 студенти изразиха недоволство във връзка с искането на ректорското ръководство да заплатят по 150 долара за запазване на местата им в общежитията за следващата академична година.

 

КОМЕНТАРИ

edin12:30 - 29.02.2012
i za6to e itre6tela?mnogo si e prava,te zatova nema da se opravime.Zaslujavame si da jiveem v taq darjava i da si ni go slagat vseki den
kuku15:43 - 28.02.2012
Ti si totalno iztreshtela ma
Люси Манова15:28 - 28.02.2012
До кога ще се разединяваме?Докога ще си правим отделни протестчета?Докато не се обединим,няма да постигнем нищо!!!!Заедно сме силни,заедно можем да подобрим стандарта си на живот!Нека всички излезем на 04.03.2011г. в 13.30ч при ЮЗУ и изразим гражданската си позиция по всички проблеми които ни засягат!Само така могат да ни чуят управляващите!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK