Българин успя да разкрие математическа загадка на 50 години

Снимка: pixabay.com

Александър Стойчев и Владимир Сухой откриват нов алгоритъм

Решение на 50-годишна научна загадка ще доведе до създаването на изцяло нови цифрови приложения и подобрение в работата на настоящите. Отговор на главоблъсканицата намира Александър Стойчев, доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова и възпитаник на Американския университет в България, съвместно с неговия докторант Владимир Сухой. Двамата прекарват последните три години в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие – създадено през 1964 г.

Дигиталната революция не би била възможна без бързото преобразуване на Фурие – алгоритъм, който обработва цифровия сигнал. Благодарение на него всеки ден милиарди хора по целия свят могат да гледат и слушат аудио и видео съдържание, предавано по интернет. Проблемът, който възниква, е, че в продължение на половин век никой не успява да намери алгоритъма за обратната операция. Тази липса установява доц. Александър Стойчев, докато чете учебници и научни книги, за да намери начин да обясни бързото преобразуване на Фурие на студентите в магистърската програма, в която преподава.

Казусът предизвика любопитството на доц. Стойчев и Владимир Сухой и те се заемат с намирането на алгоритъм за обратната трансформация. Подобно на всички алгоритми, и този решава задачи в поредица от стъпки –  преобразува резултата към неговия начален вектор. Тяхната разработка обаче е много по-сложна и за решаването на главоблъсканицата използват мощни компютри, с които да докажат, че формулата им е противоположна на бързото преобразуване на Фурие.

След множество проверки, двамата са убедени, че са постигнали научен пробив и публикуват откритието си в специализираното списание Scientific Reports. Научното откритие ще доведе до пренаписването на учебниците и лекционните курсове в областта на цифровата обработка на сигнали. Доц. Стойчев споделя, че много от уменията, които са му помогнали при тази разработка, е усвоил по време на обучението си в АУБ.

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен14:43 - 24.10.2019
Обратното преобразувание на Фурие отдавна е измислено. Четете тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Fourier_inversion_theorem
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK