Студенти на проф. Павел Герджиков възпяха вечната любов с прочути оперни арии

Снимки: Виолета Атанасова

При удостояването му с националната награда на името на акад. Марин Големинов миналата година маестро Павел Герджиков прие с удоволствие идеята на председателя на едноименното музикално сдружение да доведе в Кюстендил най-добрите си студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Само седмица след като отпразнува юбилейната си 80-годишнина, той реализира тази идея по един великолепен начин – концертът „Вечната любов в операта“ с участието на шест млади надежди на българското оперно изкуство.

Боян Савов, Емили Разбен, Никол Раданова, Жана Костова, Радостина Павлова и Георги Гроздев изпълниха в залата на Художествената галерия арии от опери и оперети на едни от най-големите композитори. Те очароваха  кюстендилската публика както с младостта си, така и със своето високо изпълнителско майсторство и подкупваща артистичност.

Маестро Герджиков представяше индивидуално всеки от изпълнителите, както и музикалното произведение, чието изпълнение предстоеше. Клавирният съпровод на концерта бе в ръцете на Мира Искърова, която не за първи път свири в кюстендилската галерия и отдавна е направила впечатление на местната културна общественост с артистичното си присъствие, което само по себе си е един елегантен спектакъл.

 За рождения си ден юбилярят получи цветя и картина от Община Кюстендил, а честта да му ги връчи се падна на зам.-кметът Росица Плачкова, която е известна със своя афинитет към изкуството.

 На финала на концерта Павел Герджиков пя заедно със своите студенти и създаде изключително празнично настроение в залата. Публиката му се отблагодари с продължителни аплодисменти и с признанието, че концертът е бил много специално събитие в афиша на Майските музикални дни, които МС „Марин Големинов“ организира за десета поредна година. Професор Герджиков има над 100 роли като изпълнител и десетки оперни постановки като режисьор. Неговите талантливи студенти по актьорско майсторство и оперна режисура вече поемат към големите сцени и са едно от най-значимите му професионални удовлетворения.

На 31. май от 19 ч. Художествената галерия ще бъде домакин на заключителния концерт от програмата на Майските музикални дни – „Да се докоснеш до цигулката на Паганини“, напомнят от Музикалното сдружение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK