Студенти и земеделци – най-ощетени от бюджет 2012, общините в Пиринско – със „замръзнали“ бюджети

Корнелия Нинова, снимка: infomreja.bg

Бюджетът за общините в Благоевградска област през 2012 г. депутатът от Коалиция за България и областен лидер на БСП Корнелия Нинова определи като бюджет на замръзването.

Разликата във финансовите параметри от миналата година, според нея, е минимална, а в сектори – изграждне и основен ремонт на общински пътища, както и поддържане и снегопочистване, цифрите напълно съвпадат с тези в бюджет 2011, което говори за буквално преписване от миналата година.

Кметовете в региона нямали представа какви бюджети им е определила държавата, установила Нинова след проведени разговори с тях. Провокирана от факта, тя изпратила писма на всички градоначалници, с които ги уведомява какви средства са предвидени за техните общини.

„Ако смятат, че трябва да се направят корекции в заложените им бюджети, да ги изготвят и да ми ги предоставят, за да ги внеса между в парламента първо и второ четене“, подкани кметовете от Пиринско Корнелия Нинова, като подчерта, че няма да ги дели по политически признак. „В случая се касае за живота на всички жители на областта, дупките по улиците нямат цвят“, категорична е депутатката.

Кметовете на Сандански, Петрич и Хаджидимово вече са заявили желание за корекции в бюджетите си, Нинова очаква и други техни колеги да последват примера им.

„След като обобщя предложенията от всички кметове, ще потърся подкрепата на всички народни представители от региона и с един политически консенсус да осигурим по-добри бюджети за общините в Благоевградска област“, каза депутатът от Коалиция за България.

На поисканото от Националното сдружение на общините увеличение на бюджета на всички общини със 145 млн. лв., правителството отпусна допълнително едва 43 млн. лв., което прави недостиг от около 100 млн. лв., изчисли Корнелия Нинова.

Според нея бюджетът за следващата година ще изправи кметовете пред два основни проблема. „Предвижда се инфлация от 2,8 %, но реално тя ще бъде по-голяма с готвеното увеличение на акциза на горивата от 1 януари 2012 г., което ще доведе до допълнитено оскъпяване на всички стоки и услуги. За да се справят с това общиите ще трябва да намалят обема си от дейности – вместо три да асфалтират две улици“, коментира още Корнелия Нинова.

По нейна прогноза общините ще срещнат сериозни проблеми и с усвояването на евросредства. Не е реалистично предвиденото увеличение със 78 % на парите по евроейски програми, защото със „замръзналите“ си бюджети кметовете няма да разполагат с достатъчно средства за съфинансиране, смята Нинова.

Според нея най-ощетени от бюджет 2012 са земеделските производители и студентите. „Само две седмици преди да внесе проекта в парламента финансовият министър Симеон Дянков подписа споразумение със земеделски производители за финансирането им догодина и във внесения бюджет записа 230 млн. лв. по-малко от договореното при споразумението. Това е арогантно и недопустимо“, каза Нинова.

По този повод депутатът организира среща със земеделци в късния следобед на 21 ноември в Гоце Делчев. На същата дата, но през деня Нинова ще се срещне и със студенти в Благоевград заради недоволствата на кандидат-висшистите от решението за увеличаване на таксата за следване с 16 %.

 

КОМЕНТАРИ

Илияна21:58 - 16.11.2011
Корнелия Нинова е № 1!
Ас19:19 - 15.11.2011
Силна жена
Коко21:18 - 14.11.2011
Най-накрая някой да помисли за народа.Браво.
Румен21:14 - 14.11.2011
Дано и депутатите от другите партий в областта подкрепът Нинова.

FACEBOOK