Строят приют за кучета на площ от 1,3 дка в базата на "Биострой" в село Мощанец

снимка: infomreja.bg, архив

Дългогодишният проблем с бездомните кучета в Благоевград ще бъде разрешен до края на годината. Проектът за изграждане на приюта се намира в последна фаза, предстои да бъде осъществено самото строителство.

Вече има разрешение за строеж на сградата, която ще се помещава в базата на общинска фирма „Биострой” в село Мощанец. Въпрос на време е да започнат строително-монтажните дейности, след което ще се назначат специалисти на новооткритите работни места.

Приютът ще се простира на площ от 1327 кв.м., като от тях 384 кв. м ще бъдат застроени. На първо време броят на безстопанствените кучета в приюта ще бъде между 40 и 50. Тенденцията е той да бъде разширен и да достигне 100 места.

Приютът за бездомни кучета е съобразен с изискванията и стандартите на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, той ще има заградени площи с къщички и подходяща среда. Безстопанствените кучета ще бъдат настанявани в съответните къщички в зависимост от породата, преди това те ще бъдат кастрирани и маркирани. Приютът ще функционира съобразно Закона за защита на животните.

За да се справи с увеличената популация на безстопанствените кучета в Благоевград, екипът на кмета Атанас Камбитов предприе мерки още през миналата година. Тъй като проблемът е еднакъв и за съседните общини, по предложение на д-р Камбитов през 2013 г. бе учредено Сдружение на югозападните общини „Грижа за животните без дом”.

Идеята беше със съвместни усилия да се изгради голям приют, но тя не се реализира поради пречки, възникнали в съседните общини. Тогава община Благоевград се зае със свои сили да реши проблема с бездомните кучета. Оказва се, че голяма част от тях са домашни, останали на улицата поради неспособността на стопаните да се грижат за тях.

Не са малко и подадените сигнали от граждани на „горещия телефон” на община Благоевград във връзка с кучета, пуснати на територията на града от други населени места в региона.

Изграждането на приют до края на годината ще успее да реши голяма част от проблема с безстопанствените кучета. На по-късен етап ще бъдат включени и други животни към обитателите на приюта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK