Строят лукс сграда на мястото на паметника на майор Орлински

снимка: infomreja.bg

Живеещи в благоевградската „Орлинова махала“ сезираха общинския съветник от ГЕРБ Кирил Илиев, че се прави опит за заобикаляне на закона, като се разреши застрояването на зелена площ и премахването на паметника на майор Иван Павлович Орлински.

Обезпокоените граждани сигнализират, че се готви и премахването на детската площадка в същият имот чрез промяна на неговото предназначение.

Според тях на терена, който е частна собственост на Кирил и Екатерина Манови, ще бъде изградена луксозна сграда на мястото на бюст-паметника на освободителя на Горна Джумая.

Презназначението на имота от „за озеленяване” е било променено на „за хотел и озеленяване”. Сега обаче предстои нова промяна – в „за хотел, жилищно строителство и озеленяване”, поясни Кирил Илиев. 

Историята започва през 2010 г. по времето на тогавашния кмет Костадин Паскалев, който допуска да се обединят два съседни имота на собствениците, но с различно предназначение - единият „за озеленяване”, на чиято територия се намира и паметникът на Майор Орлински, а в другия има изграден хотел. 

В първата заповед на градоначалника изрично е посочено, че трябва да бъде запазено съществуващото озеленяване. Месец по-късно е издадена нова заповед, но в нея не е посочено ограничителното условие за запазване на зелената градинка.

Така  собствениците започват процедура за поредна промяна на предназначението на имота, като настояват там да се допусне и изграждане на жилищна сграда. Общината обаче този път отказала да промени статута и собствениците завеждат дело, което печелят в съда.

"Любопитното е, че вещото лице по делото е бившият главен архитект на Община Благоевград Екатерина Баханова, а юристите на Общината не оспорват експертизата на вещото лице", коментира общинският съветник Кирил Илиев.

С информацията по заплетения случай Илиев е запознал и кмета Атанас Камбитов. В писмото-сигнал съветникът предлага да се сезира прокуратурата за проверка на експертизата на арх. Баханова и дали изложените в нея обстоятелства отговарят на истината.

Илиев смята, че е нужен отговор и от юристите на Община Благоевград, които тогава са движили случая, защо не са протестирали срещу експертизата по делото, не са представили доказателства и не са припомнили, че там има паметник и тревни площи.

Според Кирил Илиев е необходимо Общинският съвет да гласува решение, с което да се промени и допълни Общия устройствен план, приет през 2011 год., като в него се отрази имотът като съществуваща градина и озеленяване и по този начин да се съхрани за живеещите в квартала.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK