Фирми, санирали в Гоце Делчев, са част от картел

Снимка: Infomreja.bg

Комисия за защита на конкуренцията предяви на 33 фирми (вижте кои са в края на статията) твърдения за извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК.

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за извършени нарушения, представляващи забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС), открита с Решение № 15 РОП-21/10.03.2015 г. на кмета на Община Пловдив.

Производството пред КЗК е образувано по сигнал на Кмета на Община Търговище, който изпраща на Комисията информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на община Търговище за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.

Вследствие на получения сигнал, Комисията извърши внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците, „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети бяха копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, включително и в горепосочената процедура на кмета на Община Пловдив.

На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев.

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите на Определение № 725/20.06.2019 г. участват в картел по смисъла на § 1, т. 5 от ЗЗК, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В срок от 45 дни адресатите на определението имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

Списък на фирмите: "Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД, „Ивалс – Дренски“ ЕООД, „Ди Ви Консулт БГ“ ООД, „Трансконсулт – БГ“ ООД, „Полисструктор“ ЕООД, „Енерджи Про ДМ“ ЕООД, „ЗС Консултпроект“ ЕООД, „Инфра консулт груп“ ООД, „Графити“ ООД, „Енергийна ефективност“ ООД, „Супервайзер“ ЕООД, „Енерджи Ефект“ ЕАД, „ЕП Консулт“ ЕООД, „СМ Контрол“ ООД, „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, „Корект Консултинг“ ООД, „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД, „ЛЕСС“ ЕООД, „Йода“ ООД, „Контрол-Инвест“ ЕООД, „Микс Инженер Консулт“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Тракия Гарант“ АД, ЕТ „Билдбой - Емил Бойчев“, „Софена“ ЕООД, „Д – Консулт“ ООД, „Ефектива“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД, „Геоарх“ ЕООД, „Вигора“ ЕООД, „Степ“ ЕООД и „Архкон Проект“ ЕООД.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK