Стрелба в холандския град Утрехт, има жертви и ранени

Снимка: Ройтерс

Най-малко трима души загинаха, а няколко бяха ранени по време на стрелба тази сутрин в трамвай в Утрехт. Стрелецът е бежанец, полицията пусна снимка на заподозрения, пише Фиарго.

Стрелба в трамвай уби трима души близо до площада "24 октомври" (24 Oktoberplein) в холандския град Утрехт. Полицията разположи на мястото си антитерористично подразделение. Според радио NOS се провежда полицейска операция в къща в Труманлан, близо до Октоберлейн. Улицата е затворена.

● Фактите

Тази сутрин избухна престрелка около 10:45 ч. Стрелецът избягал с кола и се настанил в къща в Труманлан, близо до Октоберлейн. Понастоящем улицата е блокирана.

Според нидерландския всекидневник Algemeen Dagbladсвидетели са казали, че един човек на трамвая до гара Утрехт е извадил пистолет и е застрелял няколко души. Други обаче твърдят, че са виждали няколко стрелци. В същото време директорът на Националната агенция за сигурност и борба с тероризма (NCTV), Питер-Яап Аалберсберг, заяви на пресконференция в Хага, че "стрелбите се състояха тази сутрин в Утрехт през няколко места". Той каза също, че "се провежда голяма полицейска операция, за да се намери стрелецът".

За момента трима смъртни случая са потвърдени от кмета на града. Министър-председателят заяви, че броят на ранените и жертвите може да се увеличи. Много спешни хеликоптери бяха изпратени на мястото.

Полицията пусна снимка на заподозрян от турски произход. "Не се намесвайте", предупреждават властите. 

Полицията търси 37-годишния Гокман Танис (роден в Турция) във връзка с инцидента тази сутрин. Снимката на CCTV камера, показваща мъж, облечен в синьо яке на трамвай, придружава туит пост.

● Не се изключва терористичната следа

Говорител на полицията обясни, че тезата за терористична атака се разглежда и координаторът за борба с тероризма е свикал щаб.

Националната агенция за сигурност и борба с тероризма (NCTV) също съобщи в Twitter, че "терористичен мотив не е изключен".

Холандският премиер Марк Рът заяви, че е "дълбоко разтревожен" и мерките за сигурност са затегнати около седалището на правителството, съобщи местно радио. Според местните медии училищата в града и няколко сгради са затворени. Наблюдението на железопътни гари и джамии е засилено, както и на летища (включително Амстердам-Схипхол) и ключови сгради в страната. Нивото на заплаха е повишено до 5, най-високото, за провинция Утрехт и това поне до 18 часа.

От своя страна, лидерът на Лейбъристката партия Лодевик Асчер обяви в Twitter, че "след консултация с другите политически партии, ние спираме дейностите по кампанията (за местните избори от 20 март) до по-нататъшно уведомяване".

Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте във връзка с нападението над цивилни граждани в холандския град Утрехт. “Сериозно съм загрижен от трагичните събития в Утрехт и изразявам искрената си съпричастност към пострадалите и техните близки“, пише българският министър-председател.

Борисов посочва още, че България е солидарна и подкрепя Нидерландия в този тежък момент. „Продължаващите нападения срещу цивилни граждани потвърждават необходимостта от единни и решителни действия на международната общност срещу всяко грубо посегателство върху здравето, живота, свободата и демократичните ценности”, пише още министър-председателят в писмото си до премиера Марк Рюте.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK