Установиха несъответствия в четири проби от млечни продукти от търговската мрежа в Перник

Снимка: БАБХ

За лабораторно изпитване бяха взети 12 проби от млечни продукти

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличие на немлечни мазнини в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал.

Пробонабирането беше извършено в обекти за търговия на дребно в град Перник от комисия от експерти от Агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите, Комисията за защита на потребителите и Българска национална асоциация „Активни потребители“. За лабораторно изпитване бяха взети 12 проби от млечни продукти.

Четири проби кашкавал, шест проби сирене, една проба кисело мляко и една проба краве масло бяха изследвани за съдържание на немлечни мазнини, по микробиологични показатели и за съответствие с физикохимични показатели, заложени в технологичната документация, представена от производителите.

В предприятията, произвели несъответстващите храни, бяха извършени незабавни проверки.

Производството на сирене в обекта, произвел продукта с наличие на немлечна мазнина, беше временно преустановено до отстраняване на нередностите и е съставен акт по Закона за храните. Съгласно законодателството глобата е в размер до 6 хил. лева.

На предприятията, в чиито продукти са установени несъответствия с физикохимичните показатели, са издадени и връчени предписания, за спазването на които ще бъде извършен последващ контрол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK