Засилени проверки и организация преди трите почивни дни

Снимка: Infomreja.bg

6-и септември и 15-и ще са натоварени

По разпореждане на министър Росен Желязков сме създали организация за засилване на контрола на автомобилните превози на пътници и товари във връзка с предстоящите празници и първия учебен ден. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски на брифинг в МВР за представяне на планираните мерки от отговорните институции поради очакваното увеличение на движението по пътищата през почивните дни.

„В дните 5, 6 и 8 септември 2019 г. ИА „Автомобилна администрация“ ще концентрира екипи в районите на автогари, жп гари, летища и др., където се очаква да има най-голям пътникопоток. На 7 септември 2019 г. ще има дежурни екипи, които при необходимост ще бъдат в готовност за извършване на пътен контрол“, обяви Бойко Рановски. Той уточни, че инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ ще проверяват за нарушения, свързани с техническото състояние на превозните средства и спазването на нормативните изисквания при извършването на обществен превоз на пътници и товари. По думите му ще се следи и за наличие на обезопасителни колани в автобусите, извършващи превози над 30 километра в едната посока.

Инспекторите от ИА „Автомобилна администрация“ ще бъдат в постоянна връзка с органите на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Пътна инфраструктура“ за координиране на действията, както и за извършване на съвместен контрол.

Бойко Рановски заяви още, че в момента се проверяват фирмите, извършващи превоз на деца и ученици. „За да повишим безопасността преди началото на новата учебна, по разпореждане на министър Росен Желязков, от 1 до 27 септември текат проверки на автобусите, с които ще се извършват превоз на деца и ученици. Контролът ще обхване техническото състояние; външния вид; наличието на валиден периодичен технически преглед и издадено удостоверение за допълнителен преглед на оборудването. Следи се за правоспособността на водачите – възраст, стаж като водач на автобус, както и всички необходими документи за извършването на превоза“, каза Бойко Рановски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK