Страци Кулински е новият президент на АУБ

Снимка: Infomreja.bg, архив

Американският университет в България приветства един от своите бивши студенти със завръщането му в ролята на новия президент.

Страци Кулински е първият роден в България лидер на университета и възпитаник от първия му випуск. Той е назначен на новата длъжност от днес с решение на университетското настоятелство.

Новият президент е дългогодишен поддръжник на АУБ, член на настоятелството на университета, бивш член на университетския съвет и доказан професионалист с международен бизнес опит и умения да работи в многонационални организации и среди.

Кулински е един от първите студенти, прекрачили прага на Американския университет в България при откриването му през 1991 година и завършили през 1995. Страци има и магистратура по Бизнес Администрация от престижното училище Уортън в Университета на Пенсилвания.

Неговата професионална кариера се простира над двадесет години в създаване и изграждане на пазарна стойност за медиите, телекомуникациите, и високо технологичните компании из Европа, в Северна и Южна Америка, Африка и Азия, и с назначения в Лондон, Вашингтон, Москва и Силиконовата Долина край Сан Франциско.

Президент Кулински внася в АУБ глобална преспектива, предприемаческа нагласа, фокус върху управлението на човешки ресурси, както и многостранен набор от умения в партньорските отношения, стратегията и финансите, правни и регулаторни въпроси, както и маркетинг.

„Бордът е изключително доволен, че президентът Кулински застава начело на университета“, сподели професор Иван Манев, председател на настоятелството на АУБ, и допълни:

„Страци е правилният човек, който може да направлява университета и да го приведе към устойчиво развитие през следващите години. Той се ползва с уважение сред настоятелството и е колега, с когото сме работили в тясно сътрудничество през последните години. Страци е човек с непоколебим ентусиазъм за Американския Университет. Неговите задълбочени познания за силните страни на АУБ и предизвикателствата пред него, стратегическото и творческо мислене, бизнес и многонационалната проницателност, както и лекотата, с която той изгражда взаимоотношения и комуникира, му помогнаха да стане нашия естествен избор. Ние избрахме Страци единодушно, което показва нашата увереност в неговите умения да изведе АУБ до нови висини“.

Президентът Кулински сподели: „Аз съм развълнуван да се върна обратно у дома - в АУБ. Бидейки част от първия випуск, моята ангажираност е дълбока и лична. За мен това не е просто промяна в кариерен план – тове е едно повторно завръщане в моята общност и моето семейство - Американския Университет в България”. Той добави: „Като поемам длъжността на Президент на АУБ, аз съм въодушевен да допринеса моето време и енергия и да работя в тясно сътрудничество с нашите студенти, преподаватели, служители, с настоятелството, с унивеситетския съвет, с поддръжници и заинтересовани страни от общността на местно и междунароно ниво, за да подсигурим дългосрочния успех на нашата мисия. Моите приоритети за първите месеци са да се обърна към всички от разширеното общество на АУБ, да комуникирам открито с всички, които са част от университетското семейство, и да представя работна култура на ангажираност и предприемаческа инициатива във всяко нещо, което правим“.

Президентът Кулински ще започне работа през януари 2016, непосредствено преди началото на новия семестър. Той застава на мястото на досегашния президент Кевин Аспегрен, който преди десетина дни обяви, че се оттегля от поста по лични причини.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK