В Скопие почетоха паметта на Мара Бунева

снимки: infomreja.bg и ВМРО

Над 200 души почетоха днес паметта на Мара Бунева в Скопие.

Родолюбиви българи и македонци с българско самосъзнание запалиха свещ в памет на българската революционерка в църквата „Свети Димитър” в центъра на македонския град, където бе отслужена панихида.

Честването премина без провокации, но със засилено полицейско присъствие.

Участие в тържествата, посветени на годишнина от подвига на Мара Бунева, извършен от нея на 13 януари 1928 г. в Скопие, взеха и представители на ВМРО - Благоевград.

Българските автобуси бяха посрещнати от полицейски патрули още на входа на македонската столица, които ги ескортираха по време на цялото шествие.

По-късно шествието продължи пеша до стария мост в македонската столица. Именно на това място е загинала Мара Бунева, спасявайки се от сръбската жандармерия.

На мястото на старата каменна плоча, от която вече няма и следа, бе монтирана нова плоча, която бе отрупана с венци и цветя.

"Надяваме, че този път няма да я разбият и унищожат. Този път всичко мина кротко, явно шест месеца македонците няма да смеят да гъкнат и да правят провокации към България”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Честването уважи и представител на българското посолство в Македония.

 

снимки: infomreja.bg и ВМРО
снимки: infomreja.bg и ВМРО
снимки: infomreja.bg и ВМРО
снимки: infomreja.bg и ВМРО

КОМЕНТАРИ

Намръщен11:30 - 16.01.2013
"Родолюбиви българи и македонци с българско самосъзнание"????? Сигурно писачът е искал да каже Родолюбиви българи от България и Македония... или просто не е мислил какво пише. Някой беше казал "Мисля, следователно съществувам." . По тази логика излиза, че писачът не съществува.
Eмо14:29 - 14.01.2013
"Именно на това място е загинала Мара Бунева, спасявайки се от сръбската жандармерия".- По голяма глупос не може да се измисли пъки като се има в предвид,че тя се е самоубила.
Ванчо Михайлов19:32 - 13.01.2013
Да живее ВМРО!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK