Стотици туристи дойдоха за кушиите на Тодоровден в Бачево, селото отбелязва и своя празник

Снимки: Община Разлог

Българската православна църква възпоменава на този ден името на свети Тодор Тирон. Празнува се винаги в съботата след Сирни Заговезни.

Свети Тодор е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Смята се, че зад гърба си носи лятото, а назад остават студените дни.

Тодоровден е празник и на с. Бачево, където всяка година се организират конски кушии. Събитието привлича стотици туристи от цялата страна, а местните се гордеят с прекрасния празник и с любов извършват ритуалите, посветени на Тодоровден.

Преди традиционните кушии се извършва обредът по захранване на конете със сол, захар, чесън, царевица и хляб от снахи и свекърви, а спечелилият кон от състезанията, в които в наши дни участват освен мъже, но и девойки, се окичва с венец.

Приветствия по случай празника отправиха кметът на Община Разлог, инж. Красимир Герчев, и кметът на с. Бачево, Росица Чатлабашева.

Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова - председател на Общинския съвет в Разлог, зам.-кметът по социалните дейности, инж. Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK