Стотици се включиха в кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ в Благоевград

снимки: Организатори на кампанията "Алкохолът е лош шофьор"

22 души са ранени през 2013 г. в Благоевград при катастрофи вследствие шофиране след употреба на алкохол, съобщиха от Отдел „Пътна полиция” към ГД “Национална полиция”, МВР. През 2013 г. близо 6% от катастрофите на територията на общината са станали поради употреба на алкохол, а един човек е загинал.

За да изследва нагласите на обществото към шофирането след употреба на алкохол, „Каменица“ АД финансира провеждането на национално представително проучване в рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. Проучването, изготвено от агенция ЕСТАТ, показа, че 75% от анкетираните жители на Благоевград биха дали ефективна присъда на шофьор, причинил ПТП, при което е установена  употреба на алкохол и има жертви или ранени. 63 % пък споделят, че при подобен случай биха отнели книжката на шофьора доживот. В същото време половината от жителите заявяват, че са се возили при шофьор, употребил алкохол.

Стотици жители се включиха в кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, която се проведе в центъра на Благоевград на 26 и 27 октомври. В рамките на инициативата жителите на града изпробваха т.нар. „алкохолни“ очила, които симулират наличието на различна концентрация на алкохол в кръвта. Желаещите се включиха в интерактивните игри, организирани от промо екипите на кампанията, като управляваха мини кола с дистанционно управление или се опитаха да напишат SMS от мобилния си телефон, докато носят очилата.

Целта на активностите, част от кампанията, е да дадат възможност на всеки участник да разбере как съответното количество алкохол променя реакциите му и го прави неспособен да шофира и да извършва елементарни рутинни действия.

Всички пълнолетни участници в интерактивните игри ще имат възможност да спечелят скутер Peugeot, ако са отговорили правилно на няколко въпроса, тестващи знанията, които са придобили по време на кампанията.

По традиция кампанията „Алкохолът е лош  шофьор” се провежда с подкрепата на  Министерството на вътрешните работи, Посолството на Кралство Белгия у нас, Съюза на българските автомобилисти, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасност на движение по пътищата (ДОККПБДП) и Българския червен кръст.

 

снимки: Организатори на кампанията "Алкохолът е лош шофьор"
снимки: Организатори на кампанията "Алкохолът е лош шофьор"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK