Стотици се веселиха на традиционния събор „Празник на моето село” в Баня

Кметът на село Баня Мария Юрганчева с приветствие към местните жители и гости за празника, снимки: Личен архив

По традиция всяка година в първата събота и неделя от месец юли в разложкото село Баня се провежда увеселителен събор „Празник на моето село”, на който присъстват стотици жители и гости на селото. Първият събор се провежда в първия неделен ден на юли, 1973 година. 

И тази година празничната обстановка започна да се усеща още в петък. Централната улица на Баня бе затворена за движение на автомобили, като на нея бяха разположени много сергии, игрални забавления и атракциони, на които най-много се радват малките жители и гости на селото.

Двата дни, изпълнени с музика и хора на площада пред кметството в село Баня, са дългоочаквано събитие за всички живеещи в селото и извън него. 

И този път традицията бе спазена, като многото гости на Баня станаха свидетели на изключително атрактивното представление, организирано от ръководството на читалище "Просвета-1908" и кметството, в лицето на местния управник Мария Юрганчева. 

Още в петъчния ден за най-малките жители на китното планинско селце бе организирано рисуване на асфалт на тема „Жива вода”. На предварително очертаните полета всеки един малчуган показа своето виждане за водата. По усмихнатите лица на малките творци се четеше удоволетворение от направеното.

Избраното жури се затрудни при избора на най-добра рисунка и затова единодушно реши, че всички участници ще получат лакомства, които бяха раздадени лично от кмета на село Баня Мария Юрганчева. 

Още по-вълнуващ се оказа съботния ден, когато бе организиран детски карнавал под надслов „В царството на приказките”. Малчуганите се бяха превъплатили в различни герои от приказки. Имаше маскирани като Пипи Дългото чорапче, Малката кибритопродавачка, Червената шапчица, Хитър Петър, Бабата на Червената шапчица, Пепеляшка и нейната Фея, Батман, Костенурката Нинджа. 

А децата от IV група към ЦДГ „Снежанка” с ръководители Йорданка Димова и Христина Цеклеова, поздравиха всички гости с мажоретен танц и няколко песнички. Една част от малчуганите представиха приказката „Дядо и ряпа” в съвременен вариант.

Бългрин, живеещ в Америка - Константин Иванов, дари 100 долара за всички участници в карнавала. 

На 2 юли официално откри и своята първа изложба в село Баня художникът Христо Попкостадинов. В 18.30 часа с българския химн започна празничният концерт.

Празника на село Баня уважиха инж. Венцислав Гърменов - заместник-кмет по социални дейности към община Разлог, д-р Мария Копанарова - председател на Общинския съвет, и кметве по населени места в община Разлог. 

Поздравления към всички жители и гости на селото отправиха кметът на село Баня Мария Юрганчева и д-р Мария Копанарова. 

В празничния концерт взеха участие самодейци към НЧ "Просвета - 1908" - с. Баня, "Разложки мераци" и народният певец Янко Неделчев.

 

Д-р Мария Копанарова - председател на Общинския съвет в Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK