Стотици се събраха за храмовия празник в Пиперков чифлик

Снимки: Infomreja.bg

Стотици жители и гости на едно от най-големите кюстендилски села Пиперков чифлик за девета поредна година се събраха в двора на църквата, която носи името "Св. Иван Рилски".

По традиция и тази година имаше овчи курбан за здраве, осветен от трима свещеници в лицето на отците Стефан, Васил и украйнския свещеник Виктор, женен за българка от София.

Отците отслужиха и литургия в храма, който е построен през 2008 година. За самият курбан бяха закупени 8 овце.

Хората се събраха на общи трапези и общи хора, а слънчевото и топло време внесе допълнително настроение на присъстващите.

Инициативата за построяването на църквата в Пиперков чифлик е подета през 2003 година.

„Ние нямахме храм. Тъй като Иван Рилски е покровител на българския народ, единодушно се взе решение църквата да носи неговото име.

Пожелавам на всички жителите и гости на селото ни днес да бъдат живи и здрави, Господ да им помага“, каза Стефан Котев – кмет 5-и мандат на Пиперков Чифлик.

Около 1200 човека са постоянните жители в селото. Някои от тях работят в две, три местни фирми, които се занимават с овощарство, останалите  пътуват до града, където намират прехрана за семействата си.

Празникът уважиха с присъствие зам.- кметът на Община Кюстендил, Светослав Василев, и омбудсманът на Кюстендил, Васил Иванов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK