Стотици се събраха на курбан край Ракитна в чест на Свети Илия

снимки: Община Симитли

Местността високо в планината, в землището на симитлийското село Ракитна, е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години. Под дебелата му сянка през 2003-та година местните съградили параклис, с пари от дарения и с помощта на общинска администрация и кмета Апостол Апостолов.

„Оттук се вижда цял Пирин като на длан, не остава и кътче от западния дял на планината, което да ти убегне от погледа”, хвали се кметският наместник на Ракитна Стефан Костов. Управникът разказва за поверието, предавано от поколение на поколение, че мястото има целебна сила. В навечерието на празника на Св. Илия десетки вярващи нощуват под дъба. А в „прегръдките” на вековното дърво всеки се оттърсва от негативна енергия и неверни болести.

Традицията в симитлийска община повелява в навечерието на църковния празник Св. Илия миряни да се събират на курбан на святото място.

7 жертвени агнета минаха под ножа за събора тази година. От курбана накусиха около 700 миряни от цяла симитлийска община. Кметът на Симитли Апостол Апостолов не пропуска празник в свещените места в общината. И днес бе сред съборяните край Ракитна.

Местните от Ракитна и гости от съседните села седнаха на обща трапеза под дебелата сянка на дъба. От топлото слънце съборяните се пазеха с още 15 чадъра и голяма шатра със 100 седящи места. Градуса на настроените за празника на мегдана повдигна оркестър с жива музика и изпълненията на гласовитите баби от село Черниче.

 

снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK