Стотици се събраха на Харамибунар над Кремен за 113-годишнината от Илинденската епопея

Снимки: Община Банско


И тази година Харами бунар (Хайдушки кладенец), над село Кремен, събра стотици, дошли на това историческо място, за да почетат едно знаменателно събитие - 113-та годшнина от Илинденско-преображенското въстание - ден, в който главите се прекланят пред народния порив за свобода и национална независимост.

Първите дни на август винаги са повод за връщане към онази 1903 година, когато с тържествен къмбанен звън е оповестено началото на Въстанието, останало в историята с името си Илинденско-преображенско, а битката на Харамибунар е една от най-кървавите. В нея влизат в сражение обединени чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация с османски войски. 

След разгрома на османския гарнизон в Обидим, османски войски от Неврокоп започват преследване на оттеглилите се в планината негови жители и четниците на обединените чети на Михаил Чаков, Иван Апостолов, Никола Груйчин и Стоян Мълчанков. На 16 септември въстанниците - четници и милиция от Обидим и Кремен, забелязват османски части в местността Харамибунар, която се движи по шосето Неврокоп - Банско.

Четите правят засада на пътя в местността Лаго. С внезапен залпов огън отзад кременската милиция, под командването на Благой Джугданов, атакува османците. Отпред са посрещнати от обидимската милиция и са разпръснати. Османците дават 35 убити, между които и командирът юсбашия, и много ранени. 

По този повод пред събралото се множество кметът на селото Емилия Пандева се обърна с думите: „ Нека си припомним колко е важно да възпитаваме младото поколение в патриотичен дух, за да се пазят заветите на предците ни! Нека се поучим от светлия пример на илинденските въстаници и никога да не прекланяме глава пред трудностите!”. 

В своето слово секратарят на Община Банско Иван Кадев напомни, че 20 000 въстаници водят 150 сражения срещу 300 000 турски войници. Загиват или са ранени над 700 четници и около 3 000 турски войници. Въпреки че претърпява неуспех и е жестоко смазано, въстанието заема важно място в нашата история, защото показва стремежът на българите към национално обединение. 

Специално за събитието на Харамибунар бяха дошли и "Банските старчета", които със своя пъстър репертоар поздравиха събралото се множество.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK