Стотици хора почетоха Свети Мина в Кюстендил, сготвиха 700 литра телешки курбан (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Стотици хора от цялата страна се събраха в храма „Свети Мина“ в Кюстендил, за да се помолят за здраве и да почетат светеца. Опашката от миряни беше километрична, като сред вярващите имаше хора от София, Перник, Враца и къде ли още не.

„Аз идвам за 6-та поредна година. Оттогава правим опити със съпруга ми да имаме детенце. Надяваме се, че светеца ще ни помогне и най-накрая ще получим този толкова дългоочакван дар“, разказа пред ИНФОМРЕЖА, млада жена от столицата.

Други пък просто искаха да запалят свещ и да се помолят за здраве.

„Никога не пропускаме този ден. Имаме такава традиция в семейство и всяка година идваме в храма. Аз чакам да вляза в продължение на 2 часа вече, но е обяснимо. Има страшно много хоро тази година“, обяснява и 58-годишната Димитринка от Кюстендил.

Емилия Димитрова беше дошла от Перник още по тъмно.

„Години наред аз приготвям курбан от шиле и го раздавам на миряните“, разказва пред ИНФОМРЕЖА, Емилия. Тя обяснява, че в храма я довела вярата в свети Мина и Господ. „Правя го за здраве и берекет. Няма друга причина. Винаги съм тук на това местенце, хората вече ме познават и се редят на опашка за моя курбан“, твърди перничанката.

Малко по-надолу от нея дейни кюстендилки бъркаха 7 казана с телешки курбан.

„Предполагаме, че до 2 часа ще сме готови. Изисква се време, виждате, че количеството е огромно - 700 литра. Главен готвач е Костадинка“, твърди Данка Манова, която за първа година участва в приготовленията за празника.

Проблем обаче се оказало недоволство от страна на живеещите в близките блокове кюстендилци.

„Чухме, че тези хора са ходили при кмета да се оплакват, че не искали под прозорците им да мирише на курбан. Че къде да се приготви, ако не в двора на самата черква. Що за отношение. Същите тези хора сега се редят на опашка за курбана. Вместо да ни помагат, те се опитват да пречат“, коментираха с възмущение жените, които са станали по тъмно, за да сготвят вкусното ястие.

В крайна сметка въпреки недоволството на една малка част от хората, имаше такива, които поздравяваха жените и им се радваха.

„Какво по-хубаво от това. Тези жени отделят от личното си време, за да ни сготвят. Ще нахранят над 500 човека, заслужават огромна похвала“, коментираха кюстендилци, които се редяха на опашка за вкусното ястие.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK