Стотици се преклониха пред жертвите на комунизма на митинг в Рибново

снимки: infomreja.bg

Стотици хора от Рибново, съседните села и общини се събраха на възпоменателен митинг на площада в гърменското село, за да отдадат почит и да се преклонят пред жертвите на комунизма от времето на Възродителния процес.

От трибуната бившият кмет на селото Али Киселов направи пълен прочит, придружен с  ужасяващи спомени, преживени от него и съселяните му, по време на събитията за смяната на имената от 1964 година  в с. Рибново и последвалите ги  гонения и репресии при следващата вълна след 10 години.

Организаторът на тъжното мероприятие в Рибново сподели, че е получил присъда от една година и половина, когато е бил непълнолетен – едва 16-годишен, само защото се възпротивил да смени името и вярата си. Той разказа за насилственото преименуване на българските мюсюлмани, за репресиите на ДС и БКП и провежданата дълги години асимилационна политика към местното население, голяма част от което е прогонено и до днес живее в Турция и други държави по света.

Възпоменателният митинг в Рибново по случай 50 години от Възродителния процес освен че осъди действията на бившата ДС и БКП показа още, че страхът бавно, но сигурно отстъпва и хората от тези села стават все по-смели в исканията, действията и изказванията си.

Така от трибуната прозвучаха истини, че 27 души от Рибново и 9 от село Гърмен са помагали на червените комисии за смяна на имената на съселяните си, като често са си служили и с лъжи. Първи са се съгласили да се подпишат, да хвърлят фереджетата и да приемат християнски имена онези, които са били на държавни служби.

Никой от тях не е бил уволнен като награда за послушанието им и за дадения пример на останалите. 

"Не им се сърдим и не ги корим, вероятно участието им е било насилствено, но днес след 50 години мълчание и страхове дойде време да си кажем всичко, което ни тежи", заяви Али Киселов, по чиято идея бе организиран тъжния помен за жертвите на комунизма в Рибново, равносметката от което е няколко жертви, десетки ранени, бити и арестувани, много осъдени и изселени, разбито бъдеще на стотици семейства, за които раната още не е зараснала.

"Ние сме добри и работливи хора, нашата Родина е България и искаме да ни оставят да работим и да изповядваме вярата си. Какви ли не сме наричани, как ли не сме обиждани и най-страшното е, че това продължава и днес. Делят ни на партиен принцип, делят ни на религиозен принцип, делят ни на кръгове - близки или не, на върхушка и депутати от ДПС и други партии. Където и да отидем да работим, навсякъде сме еталон за добри работници и хора, спазващи законите на държавите, в които се трудим и живеем. Само в собствената ни страна ни имат за други и различни. Дошло е време да започнем отново да се борим за демокрацията и за човешките ни права, защото пътят, който извървяхме до тук, е затрупан и трябва отново да го прокарваме всички заедно, както през 1989 година", заяви Мехмед Банкели от Якоруда - също репресиран и осъждан по време на Възродителния процес.

Той призова за единство и отрезвяване на хората, които се поддават на страха, политическия натиск, заблудите и манипулациите.

Да поздрави своите съкилийници от Рибново и целия Гоцеделчевски регион, от Франция пристигна и политзатворникът Петър Бояджиев, който през онези трудни и тежки времена е помагал много на мюсюлманите.

"Гордейте се и отстоявайте своята вяра, защото човек без вяра не е човек. Поздравявам ви за позициите ви и желая на всички здраве и нека не позволяваме на политиците да ни разделят. Ние сме призвании от Бог, и от Аллах да живеем заедно и да си помагаме, защото сме един народ. Всеки дръзнал да ни дели и да ни ползва за политическите си амбиции или за собственото си облагодетелстване, трябва да знае, че рано или късно краят на всичко идва", каза Петър Бояджиев пред събралото се множество на площада в Рибново.

Днешният възпоменателен митинг бе под надслов "Не на целувката между Станишев и Местан".

"Станишев трябва да се извини не само на българите мюсюлмани, но и на християните, защото комунистическият режим унищожи вярата у народа", коментира пред ИНФОМРЕЖА бившият кмет на Белица Хасан Илан.

Фактът, че на трибуната не бяха допуснати да държат реч политически лица, е новост за село Рибново. Мюсюлманите от Гоцеделчевско стават все по-подозрителни към политиците и все по-малко подвластни на ДПС - нещо, което голяма част от тях вече открито признават.

Единствиният политически лидер на митинга в село Рибново се оказа председателят на партия "Помак" Ефрем Моллов. Той не бе допуснат до трибуната и микрофоните, с което организаторите на тъжния помен удържаха на думата си да не позволят мероприятието да се политизира.

Пред ИНФОМРЕЖА Моллов обясни присъствието си на митинга с това, че е получил официална покана от представители на Инициативния комитет и уточни, че е в Рибново в качеството на председател на Европейски институт "Помак".

Активисти на ДПС според запознати недоволствали от отказа на организаторите партията да оглави възпоменателния митинг и да го превърне в предизборна кампания за предстоящия евровот. Така още преди няколко дни от ДПС било спуснато разпореждане да не се допуска масово присъствие на мероприятието в Рибново. 

За митигна бе заклан овен, а месото от обредното животно бе раздадено за курбан на семействата и близките на осъдените и загиналите по време на Възродителния процес, както и на най-бедните жители на селото.

 

Али Киселов
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

БАШО АПАШО22:37 - 25.03.2014
Заради наглите и тъпи българи и аз вече станах фен на Ефрем Моллов, защото казва истината, макар, че бях кмета на Гърмен.
Буден българин20:55 - 24.03.2014
Чета горните коментари и се убеждавам, че по форумите изразяват мнение полуграмотни/писмено и исторически/ хора.Абе алънколу, 21 век дава големи възможности за ограмотяване-исторически писания на чужди автори от 15,16,17,18,19,20 век, които ги има в големите библиотеки, а повечето са качени и в Интернет.Седнете, горе-долу се ограмотете, па тогава пишете по форумите.Ако пък ви е трудно или не можете да четете си направете следната равносметка:"Във всяка държава, в която са били турците, има помаци.Това са: Гърция, България, Сърбия, Албания, Румъния, Унгария, та чак до Аджария/Русия/.Ами тези помаци не са дошли от планетата Марс, те са плод на османската политика в империята, та това го признават и самите турци/Митхад Паша/. А с това, с което се е захванал Ефрем Моллов, ако ние сме нормална държава, трябва да му облекат раиран костюм, защото издава научна литература/без да е учен/ с невярно съдържание.Далече съм от мисълта помаците да приемат наново християнството/това е право на личен избор/, но тези хора притежават в най-чистия си вид всички фолклорни християнски празници и обичаи, най-чистият български диалектен говор, най-българските народни носии.И причината е една.На тях турците им налагат само религията и с тях повече не се занимават.Жалкото е, че този изстрадал български народ е, и продължава да е маша в ръцете на ефреммолловците, които го лъжат и използват от незапомнени времена само за политически цели!!!
Български емигрант от Тракия09:09 - 22.03.2014
Българин съм и кръстен християнин, но като гледаме това което направи Моллов последните 2 години, че се опълчи открито срещу агентите на ДПС, агентите на БСП, агентите и глупаците от ГЕРБ, никой дсосега така явно не го беше правил. А и всички политици и историци командвани от ДС-грипровката скочиха най-яростно срещу него - ЗАЩО? Затова, може да не съм помак, но подкрепям такива хора като него, които казват неща, които други политици или хора ги е страх да говорат открито, затова смятам истинските помаци акто него за строители на новият начин на отношение в държавата за да има разбирателство за всички и прогрес за България.
СУБЕКТИВЕН американски помак09:02 - 22.03.2014
Абре, товарщь, тъкмо снощи по вашенско време говориш по скайпа с Ефрем Мооллов и някои от другите негови хора, които имат и различно мнение по тези въпроси. Но, тебе като те гледам явно не си нищо повече от един шовинист и заслепен български псевдонационалист, за което изобщо си нямаш представа за помаците. Всеки знае по света, дори и на ЛУната и на Марс, че Институт ПОМАК е културна организация, без значение, че Моллов е един от учредителите на партия - "Патриотично Обединение за Многообразие, Автентичност и Култура", нали всеки има право отделно от своите си културни интереси да има и политически възгледи, стига да не пречат на другите да ги изявяват. Това което прави Моллов за да съхрани културата на помаците, такива псевдоинтелектуалци като вас - заслепени христиени, едва ли скоро ще го видите и проумеете, най-много да се осеферите след около 80 години като тъпите гърци, които не позволяваха на помаците в Северна Гърция да си запазят помашката идентичност и с това ги направиха "по-големи турци от турците", в което дори и няма нещо толкоз лошо, защото ПОМАК турчин ще стане, ама българин, почти никога, така, че "О, неразумнийй български юроде, поради что се запинаш като Марково магаре на Косово поле, за да мислиш като тъп гърчин, или вам такива хриянчета ви требва още 100 години, да проумеете, че за Помака си е най-добре да си е помак, а не тъпак и ашлак, като такива завеяни бългачета, турчета или мюрета, готови да се опиете от вашата си нацистка напитка "България на българите" Ех, старото име на България е ПОМАКИЯ или ТРАКИЯ, та тя е и най-вече на ПОМАЦИТЕы а ти си тругнал да се правиш на рибновска мрена, за сметка на на онези изстрадали помаци, които сте клали и бесели от 12-та година до днес, а за "възраждането" от вчера да не лафим, където си бил там, кво си видял и кво си проумял, твоят "Многолик Господ" да те напътства. Ай, бъди здрав и смешен до следващият помен или твой празник.

FACEBOOK