Постоянство в ОбС-Благоевград: Динков за кандидат, а Ковачки за "временен" председател

Снимка: Infomreja.bg

На Никулден рибата остана на сухо (СНИМКИ)

Извънредната сесия на Общинския съвет в Благоевград започна с кворум от 33-ма съветници като след около час те запълниха списъка, явявайки се всичките 41.

Отново председател на сесията бе Христо Ковачки, който от началото на мандата е „временно“ изпълняващ длъжността, но за пореден път седна на стола, печелейки доверието на колегите си.

Сесията, разбира се, под тона на председателя, започна с усмивка и ведро настроение, може би заради днешния празник.

До обяд обаче напрежението тегнеше в залата, в която две гласувания бяха прекъснати от две почивки, които допълнително всяха смут сред присъстващите.

Под ръководството на Ковачки бяха направени първите номинации за председател на ОбС.

Номинирани бяха: Рашко Динков (ЗС „Ал. Стамболийски), чиято кандидатура е постоянна от началото на изборите за ръководния пост, и за д-р Теодор Велчев от „Глас народен“. Велчев направи отвод и номинира Георги Иванов, но номинацията не бе приета.

Гласуването започна, а краят определи 9 невалидни бюлетини.

Динков събра най-много гласове - 18. Теодор Велчев бе подкрепен от 14 съветници.

Втори дубъл.

Вторите номинации определиха двама кандидати – отново Рашко Динков и Албина Анева от ПП „МИР“.

Публиката се развълнува и се чуха ропоти срещу Динков, който е предлаган и неизбиран за пореден път.

За Динков гласуваха 15 парламентаристи, а за Анева - 6. В урната бяха открити рекорден брой невалидни бюлетини - 20.

На предното заседание на ОбС картината бе почти същата.

Местните парламентаристи трябваше да избират между двамата кандидати - Рашко Динков и Любен Милев от Коалиция "БСП за България". 

Цели 15 от 41 бюлетини, открити в урната, се оказаха недействителни, оповести председателят на изборната комисия - Кирил Илиев.

За Рашко Динков бяха преброени 17 гласа, а за Любен Милев - 9.

При първото гласуване Рашко Динков и Андон Тодоров от Партия на зелените получиха по 18 гласа в своя полза. Недействителните бюлетини бяха 5.

Преди втори тур кандидатурата на Тодоров бе оттеглена и при повторното гласуване за председателското място се бориха Рашко Динков и Любен Милев.

Днес Тодоров лаконично отговори на въпрос на ИНФОМРЕЖА защо е оттеглил кандидатурата си, заявявайки: „Времето ще покаже защо взех това решение“.

На тържествената сесия на 11-и ноември, на която новите представители на местната власт положиха клетва, наследник на досегашния председател на Общинския съвет - Радослав Тасков, също не бе избран.

Направени бяха само две номинации – на Динков и Тодоров. И тогава се проведоха две поредни гласувания.

При първото Тодоров събра 20 гласа и само един не му достигна да оглави местния парламент. Гласовете за Динков бяха 15. На втори тур Тодоров получи с глас по-малко, а Динков - с един повече, но до избор така и не се стигна.

Най-спокоен и на четирите заседания на ОбС е господин Ковачки, който още на първото заседание бе споделил, че пие кафето си с две захарчета. Колегите му го похвалиха, че задобрява в ръководенето, чуха се и предложения той са остане постоянен председател.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n